Pensionide, toetuste ja hüvitiste kojukande hind tõuseb (1)

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes ootab edaspidigi, et postiljon pensioni koju toob, peab arvestama hinnatõusuga.
Kes ootab edaspidigi, et postiljon pensioni koju toob, peab arvestama hinnatõusuga. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

1. aprillist tõuseb pensionide, toetuste ja hüvitiste kojukande hind seniselt 7,70 eurolt 8,10 euroni.

Pensionide, toetuste ja hüvitiste kojutoomise väljamaksmise periood on 5.–15. kuupäevani. Töötukassa makstava töövõimetoetuse kojukanded toimuvad hiljemalt 10. kuupäeval.

Sotsiaalkindlustusameti finantsjuhi Signe Uustali sõnul puudutab muudatus umbes 5000 sotsiaalkindlustusameti klienti, kes maksavad praegu ise, et Omniva kirjakandja neile pensioni, toetuse või hüvitise koju tooks.

„Iga aastaga jääb neid inimesi küll aina vähemaks,“ ütles Uustal. “Umbes 97 protsenti meie klientidest saavad rahad pangakontole. Soovitame inimestel lasta hüvitised kanda pangakontole, sest siis ei pea saaja midagi maksma,“ rääkis Uustal.

Ta lisas, et need, kes soovivad makseviisi muuta, saavad sellest ametile jooksvalt märku anda. Liikumistakistusega inimestele või neile, kes elavad hajaasustusalal ja kellele pangateenus on raskesti kättesaadav, viiakse pensionid, toetused ja hüvitised ka edaspidi koju tasuta. Neid inimesi on hetkel umbes 6000. Taotluse vorm asub sotsiaalkindlustusameti koduleheküljel. 

Hinnatõus puudutab ka umbes 700 Eesti Töötukassa klienti, kellele Omniva kirjakandja viib täna töövõimetoetuse koju. Kõiki neid inimesi teavitatakse hinnatõusust kirja teel. Neile antakse teada, kuidas kojukandest loobuda ja millised on teised võimalused toetuse kätte saamiseks.

Töötukassa töövõimetoetuste juht Reet Raud ütles, et kui inimene ei soovi töövõimetoetust uue hinnaga koju lasta tuua, tuleb tal esimesel võimalusel esitada töötukassale taotlus, mille alusel muudetakse töövõimetoetuse makseviisi. „Taotlus tuleb saata posti teel käsitsi allkirjastatult või e-posti teel digiallkirjaga. Võib ka tulla sobivasse osakonda kohale ja esitada seal taotlus,“ ütles ta ning lisas, et vajaliku taotlusevormi leiab töötukassa kodulehelt. 

Pensionide, toetuste ja hüvitiste kojukande teenust osutab sotsiaalkindlustusametile ja töötukassale Omniva. Teenuse senine hind 7,70 kehtis käesoleva aasta algusest.

„Hind tõuseb, sest uues riigihankes oli muudetud mõningaid tingimusi, mis kandehinda mõjutavad,“ ütles Omniva postiäri juht ja juhatuse liige Mari Allese. „Uued tingimused ja hind on kokku lepitud kaheks aastaks.“ 

Küsimuste korral saab helistada sotsiaalkindlustusameti infotelefonile 612 1360 või töötukassa infotelefonile 15 501.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles