Uuringud seostasid ühe unehäire Parkinsoni tõvega

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Medical News Today vahendab, et igal aastal diagnoositakse umbes 50 000 inimesel Ameerika Ühendriikides Parkinsoni tõbi. Nüüd on leitud seos haiguse ja ühe unehäire vahel, mis võib olla üheks oluliseks näitajaks, et inimesel tuleb tulevikus rinda pista Parkinsoni haigusega.

Uurijad ei mõista veel tänini täpselt, mis põhjustab Parkinsoni tõbe, kuid nad on tuvastanud mõned riskitegurid, mis võivad seda seisundit ennustada: nende hulka kuuluvad inimese vanus ja sugu ning mõned geneetilised tegurid. Siiski ei ole leitud ühtegi näitajat, mille abil varakult kindlaks määrata, kellel tõenäoliselt Parkinsoni tõbi areneb.

Kuid Montreali McGilli Ülikooli teadlaste meeskond otsustas uurida, kas üks konkreetne tegur - unehäire, mida nimetatakse REM-unehäireks (RBD) - võiks olla hea näitaja selle ennustamiseks.

RBD (REM –sleep behaviour disorder) ehk REM-une aegne käitumishäire on REM-une patoloogia, mil sügava une ajal ei teki lihaste lõtvust. Patsient käratseb, häälitseb ja isegi tegutseb oma värvikate unenägude ajal, ärgates sellest midagi mäletamata.

Allikas: unemeditsiin.ee

Nende kahe vahelise seose kindlaks tegemiseks töötasid teadlased, kelle viimased tulemused ilmusid ajakirjas Brain: A Journal of Neurology, koos 1280 inimesega, kellel oli just see REM-i unehäire. Teadlased hindasid osalejate motoorseid, kognitiivseid ja sensoorseid võimeid ja pärast 12-aastast jälgimisperioodi leidsid nad, et 73,5% selles uuringus osalenud inimestest on arenenud Parkinsoni tõbi.

Need tulemused kinnitavad, et RBD on tõepoolest Parkinsoni tõve heaks prognoosijaks. Seda enam, et teadlased viisid uuringu läbi Põhja-Ameerika, Euroopa ja Aasia keskustes, mis tähendab, et tulemused kehtivad erinevates piirkondades elavate inimeste suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles