Suvest loosib riik vaid suurema aktsiate osakaaluga pensionifonde

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Rahandusminister allkirjastas määruse, millega liiguvad kogumispensioni teise sambaga liitujatele loositavate pensionifondide hulka suurema aktsiate osakaaluga fondid.

Edaspidi võib teise sambaga liitujale, kes fondi ise ei vali, loosida ühe kolmest kõige madalama tasuga pensionifondist, mille varadest võib investeerida 75 protsenti aktsiatesse, teatas rahandusministeerium.

"Pika kogumisperioodiga noored peaksid koguma kõrgema riski ja oodatud tootluse tasemega fondidesse. Uus loosimise kord seda loogikat ka toetab ning ühtlasi soodustab see ka konkurentsi tasude üle," ütles ametist lahkuv rahandusminister Toomas Tõniste.

Pensionifond loositakse inimesele, kes peab kogumispensioniga liituma, kuid ei ole esitanud pensionifondi valimise avaldust. Seni on talle loositud pensionifond konservatiivse investeerimisstrateegiaga pensionifondide hulgast, mis investeerivad vara võlakirjadesse.

Pensionifond loositakse inimesele, kes peab kogumispensioniga liituma, kuid ei ole esitanud pensionifondi valimise avaldust.

Kuna pensionifond loositakse peamiselt noortele, kellel on ees umbes 40-aastane kogumisperiood, siis pole väikese riski ja tootlusega fond nende jaoks parim valik. Konservatiivsete pensionifondide tootlus on viimasel kümnel aastal olnud umbes 3 protsendipunkti madalam kui 75-protsendilise aktsiaosakaaluga fondide tootlus.

Uue korra kohaselt saab loosida üksnes pensionifondi, mille varadest investeeritakse vähemalt 75 protsenti aktsiatesse. Loositavate pensionifondide hulka arvatakse kolme kõige madalama jooksva tasu määraga pensionifondid. Kui selliseid pensionifonde on rohkem kui kolm, arvab pensioniregistri pidaja loositavate pensionifondide hulka kõik need pensionifondid.

Ühelt pensionifondi valitsejalt saab loosimises osaleda vaid üks pensionifond.

Pensionifondi tasu suurust arvestav lahendus järgib senist riigi poliitikat, kus regulatsioon suunab pensionifonde tasusid vähendama ja mõjub eelduslikult positiivselt konkurentsile pensionifondide tasude üle.

  • Ligikaudu kolmandikule teise samba süsteemiga liitujatest pensionifond loositakse, kuid suur hulk neist teeb hiljem ise valiku endale meeldivama fondi kasuks. Möödunud aastal loositi pensionifond 31 protsendile liitujatest.
  • Viimase viie aasta jooksul on igal aastal pensionifond loositud 4500–6500 inimesele. Nendest kaks kolmandikku on vahetanud selle välja suurema aktsiariskiga pensionifondi vastu.
  • Määrus jõustub 1. mail ja uut loosimise korda hakatakse rakendama 3. juunist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles