Ristsõnade ja sudokude lahendamine ei enneta dementsust: loe, mis seda teeb

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ristsõnade lahendamine ei suurenda inimese vaimsete võimete pagasit.
Ristsõnade lahendamine ei suurenda inimese vaimsete võimete pagasit. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Uuring leidis, et ristsõnade ja Sudokude lahendamine ei kaitse aju vaimse võimekuse languse eest, nagu varem on laialdaselt arvatud.

Šoti uurimus leiab, et ajaviite mõistatustel ei ole vaimsele langusele mingit mõju. Selle asemel arendab vaimset vormi regulaarsete vaimsete tegevuste tegemine läbi terve elu. Pidev intellektuaalne tegevus suurendab vaimset võimekust ning loob kõrgema punkti, kust vaimsed võimed vananedes langema hakkavad, vahendab BBC.

Ajakirjas BMJ avaldatud uuring vaatas 488 inimest, kes olid sündinud 1936. aastal ja osalenud intellektuaalsuse testis 11-aastaselt. Praegune uuring algas, kui osalejad olid 64-aastased. Isikud tegid erinevaid mälu ja vaimse võimekuse teste kuni viis korda 15 aasta jooksul. Uuring leidis, et probleemi lahendamise ülesannetega tegelemine ei kaitsnud inimest vaimse võimekuse languse eest. Leiti aga, et pidevalt intellektuaalselt stimuleerivates tegevustes osalemine seostus kõrgema vaimse võimekusega vanas eas.

Ükski uuring ei ole näidanud, et ajutreenimiseks mõeldud ülesanded ennetavad dementsust. Vaimse võimekuse säilitamiseks on soovitatud võtta osa asju stimuleerivatest tegevustest, nagu muusikalise instrumendi õppimine, käsitöö või aiandusega tegelemine. Samuti on öeldud, et mida varem inimene nende tegevustega alustab, seda parem on tema ajufunktsioon vananedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles