Arstitudengid mõõdavad laupäeval kaubanduskeskustes veresuhkrut

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubanduskeskustes saab mõõta veresuhkrut.
Kaubanduskeskustes saab mõõta veresuhkrut. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts (EAÜS) korraldab 17. novembril kaubanduskeskustes üle Eesti tasuta veresuhkru määramist.

Ettevõtmine toimub seoses rahvusvahelise diabeedipäevaga, et teavitada inimesi diabeedi olemusest ja levikust ning julgustamaks neid enda tervise eest hoolt kandma.

Huvitatutel on võimalik arstitudengid üles leida 17. novembril ajavahemikus 11-17 Tallinnas T1 ja Kristiine keskuses, Tartus Tasku keskuses, Kvartalis ning Lõunakeskuses, Narvas Astri keskuses, Rakveres Põhjakeskuses, Võrus Kagu keskuses ning Kuressaares Auriga keskuses.

Soovijatel mõõdetakse veresuhkrut ning jagatakse informatsiooni selle normväärtustest. Enne veresuhkru mõõtmist võiks olla kaks tundi söömata.

Otsustasime sellel aastal minna veresuhkrut mõõtma kohtadesse, kus on suur tõenäosus kohata tervet perekonda – kaubanduskeskustesse.

«Diabeet on üks levinumaid kroonilisi haigusi, mis võib tabada nii meid kui ka meie lähedasi. Sellepärast otsustasime sellel aastal minna veresuhkrut mõõtma kohtadesse, kus on suur tõenäosus kohata tervet perekonda – kaubanduskeskustesse. Veresuhkrut on oodatud mõõtma inimesed igas vanuses,» sõnas ürituse peakorraldaja Gerli Liloson.

Nimelt keskendub igal aastal 14. novembril toimuv maailma diabeedipäev mõnele diabeediga seotud teemale. Aastatel 2017–2018 on diabeedipäeva teemaks valitud perekond ja diabeet.

  • Eestis  on diabeet diagnoositud umbes 70 000 inimesel, maailmas põeb diabeeti ca 415 miljonit inimest.
  • Diabeet (vana nimega suhkruhaigus) on krooniline ainevahetushaigus, mis vajab igapäevast ja pidevat  eneseravi.
  • Diabeedi puhul ei tooda kõhunääre insuliini piisavalt või üldse mitte või insuliini mõju organismis on puudulik.
  • Eestis on ligikaudu  7000  1 tüübi diabeeti põdevat inimest.
  • II tüübi diabeeti põeb teadaolevalt ligikaudu  60-65 000 inimest. Lisaks sellele arvatakse, et umbes sama palju inimesi  põeb II astme diabeeti enese teadmata.

Allikas: www.diabetes.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles