Hobukastan aitab veenihädade vastu

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobukastani seemnetel on veenipõletikuvastane toime, need hoiavad ära jäsemete turset, samuti tarvitatakse köha ja reuma vastu.
Hobukastani seemnetel on veenipõletikuvastane toime, need hoiavad ära jäsemete turset, samuti tarvitatakse köha ja reuma vastu. Foto: Elmo Riig

Vanarahvas on kastanimunasid kasutanud nii koide vastu kui ka liigesepõletiku raviks, lisaks on kastanil muidki kasulikke omadusi.

Hobukastani (Aesculus), heitlehiste lehtpuude ja -põõsaste perekonna 13 liigist on seitse Põhja-Ameerika, viis Aasia idaosa ja üks Euroopa päritolu. Euroopa liigi, hariliku hobukastani (Aesculus hippocastanum) algkodu on Balkani poolsaar. Hobukastan toodi Euroopasse 16. sajandi lõpupoole Türgist.

Juba vanad kreeklased panid tähele, et selle puu viljad on hobustele hea köharohi ja rögalahtisti ning kasutasid neid isegi hobuste tiisikuse ravides. Ilmselt tuligi sellest hobukastani nimetus.

Inimese jaoks on töötlemata kastaniseemned mürgised. Seni ei olegi täpselt teada, milline aine mürgitust põhjustab. Mürgitus ilmneb mao- ja soolekatarrina, halvimal juhul võivad kaasneda isegi nägemishäired ja teadvusekaotus.

Spetsiaalse leotamise, kääritamise ja kuivatamise tagajärjel mürkaineid kaovad ja nii töödeldud viljajahu on kasutatud toidulisandi ja kohviviljana. Siiski ei soovita kastanimunade söödavaks tegemisega kellelgi ise katsetada, sest söödavaid pähkleid jagub meil küllaga.

Küll on kastan laialdaselt tarvitusel rahvameditsiinis. Hobukastani seemnetel on veenipõletikuvastane toime, need hoiavad ära jäsemete turse. Veel kasutatakse köhavastase vahendina ja reuma profülaktikas. Puukoort on tarvitatud seedetegevuse ergutamiseks, kroonilise kõhulahtisuse raviks, keedist välispidiselt paisete korral. Õietee on kõhukinnisti. Mürgine on ka roheline, okkaline, paks ja mõru viljakest.

On leitud, et kastanimunadest valmistatud jahu eemaldab hästi kätelt mustuse ja tahma ning käed saavad hõlpsamini puhtaks kui seebiga pestes.

Vanarahvatarkuse järgi aitavad värsked kastanimunad ka koide vastu, kui neid riidekappi ja mantli- või jopetaskusse panna.

Hobukastan on veenihaiguste looduslik ravim. 1966. aastal avaldas Inglise ajakiri Lancet Heidelbergi ülikooli kliiniku uurimuse kastanimunade ravitoimest. Katsetati 240 veenihaigega, 12 nädala jooksul said nad iga päev hobukastaniekstrakti tablette. Märgati, et veenilaiendid jalgadel vähenesid. Ravimi toime sarnanes samaotstarbeliste ravisukkade omaga.

Kastaniravim võiks olla alternatiiv nendele, kes ei saa ravisukki kanda. Uuringud on näidanud, et kastanimunas sisalduvad ained tugevdavad veeniseinu. Pikaajaline seismine ei ole enam nii vaevarikas.

Kastanimunades leiduv saponiin ei lahustu vees. Sellepärast ei sobi kastanimunad kompressiks või mähiseks kõlbliku tee tegemiseks. Parem on valmispreparaat apteegist.

Tööstuslikult valmistatakse hobukastani munadest tervet rida apteegiravimeid. Neid kasutatakse välispidiselt ja sissevõetuna põhiliselt ödeemide (tursete), hemorroidide, veenilaiendite ja neist tingitud haavandite korral.

Kastanimunade mõru maitset põhjustab eskuliin, mis tõstab samuti veresoonte vastupanuvõimet, vähendab kapillaaride läbilaskvust ja lahustub hästi vees. Vilju kogutakse valminuna, st täiesti küpsena. Vilju kuivatatakse päikese käes või kuivatis (ahjus, praeahjus) temperatuuril 50–60 kraadi. Säilib kinnises nõus üks aasta.

Profülaktikaks ja turgutuseks soovitab rahvameditsiin sapieritushäirete, krooniliste seedehäirete, köha ja ülemiste hingamisteede haiguste korral teha vesitõmmist. 1 sl toorestele purustatud seemnetele valada peale klaas toasooja vett, keeta tasasel tulel 30 minutit, jahutada ja kurnata. Tarvitada 1 sl enne sööki 3–4 korda päevas. Ravikuur kestab 20–30 päeva, seejärel pidada 10 päeva vahet.

Ravimtee vereringe parandamiseks, veresoonte läbilaskvuse suurendamiseks, verehüübimise ja trombiohu vähendamiseks ning hemorroidide vastu. Viljad kuivatada koos välise rohelise koorega päikese käes või kuivatis 50–60 kraadi juures. Võtta 1 sl kuivatatud purustatud vilju, valada peale klaas keeva vett, lasta 15 minutit tõmmata, kurnata ja tarvitada kolmandik klaasi kolm korda päevas. Ravikuur kestab 20–30 päeva, seejärel pidada 10 päeva vahet.

Liigeste puhastuseks ja turgutuseks. Täita liitrine purk kahe kolmandiku ulatuses hobukastani peeneks hakitud viljadega, valada peale nuuskpiiritust, nii et vedeliku pind on kahe sõrme jagu üle viljade. Hoida purki soojas kohas kaks nädalat. Seejärel kurnata tõmmis ja määrida valutavatele liigestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles