Teadlased avastasid viisi kahjustunud kuulmist taastada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaotatud kuulmisrakkude asemele saab tekitada uusi.
Kaotatud kuulmisrakkude asemele saab tekitada uusi. Foto: PantherMedia/Scanpix

Uurijad tegid olulise sammu kahjustunud kõrvakuulmisega inimeste aitamisel. Seni on olnud ravis oluliseks komistuskiviks, et hävinud kuulmisrakud ei taastu. Nüüd on õnnestunud teadlastel kasvatada uusi sisekõrva kuulmisrakke, mis oma olemuselt on väliskeskkonna helivibratsioone elektrisignaalideks muutvad karvarakud.

Kuulmise halvenemine on tavaline vananemisega kaasnev probleem, vahendab Science Daily. Paljud linnud, kalad ja konnad suudavad hävinud kuulmisrakud taastada - imetajad on seni olnud loomariigis kuulmise kaotamise osas viletsas seisus, pidades leppima kuulmisrakkude kaotuse püsivusega. 

Teadlased avastasid aga nüüd, et aktiveerides kuulmisrakke ümbritsevaid tugirakke, käivitub seeria rakutasandi protsesse, mille tulemusel aktiveeruvad läheduses olevad tüvirakud ja muunduvad uuteks kuulmisrakkudeks.

Tulevikus võivad seega kuuldeaparaadid olla minevik ja hea kuulmine veel kõrges eas tavaline eluhüve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles