Eesti Kirjandusmuuseum kutsub üles vanavanemate jutustusi salvestama

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS

Septembri teisel pühapäeval tähistatava vanavanemate päeva eel on Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivil lastele ja noortele välja pakkuda üks tore ja vajalik tegevus: vanavanemate lugude kogumine.

Euroopa kultuuripärandi aasta raames on rahvaluule arhiivis käimas lastele ja noortele suunatud kogumisvõistlus «Püüa vanaema lugu purki». Võistluse eesmärgiks on koguda igalt Eesti vanemaealiselt inimeselt üks lugu või laul, mis on tema jaoks oluline. See võib olla näiteks ere mälestus või juhtum iseenda elust, kelleltki teiselt kuuldud lugu, mis on inimest elus saatnud, või hoopis õpetlik lugu, mis on pannud kaasa mõtlema. Eesti ja vene keeles loodud veebirakendus http://kratt.folklore.ee/vanaema juhendab noort läbi kogumistöö etappide. Oma telefoniga filmitud või helisalvestatud loo saab hõlpsasti veebikeskkonda üles laadida.

Projektijuht, Eesti Kirjandusmuuseumi vanemteadur Mari Sarv: «9. septembril saabuv vanavanemate päev on heaks ajendiks vanavanemate ja teiste vanemaealistega veidi teistmoodi suhtlusolukorra loomiseks. Vanavanematele pakub kindlasti head meelt võimalus oma teadmisi noortele edasi anda. Kuna vanavanemate päev on meie rahvakalendris võrdlemisi värske püha, siis on sellega seotud traditsioonid alles välja kujunemas. Lugude kuulamine ja talletamine võiks tulevikus saada selle päeva üheks traditsiooniks.»

Loomulikult on lisaks vanaemade lugudele oodatud ka vanaisade, teiste vanemate sugulaste, tuttavate või koguni täiesti võõraste vanema põlvkonna inimeste lood. Oma lugu on rääkida igal elukogenud inimesel. Muidugi võib salvestada ja arhiivi saata ka rohkem lugusid. Juhul, kui rääkijad selleks loa annavad, avaldame lood internetis.

Täpsemat infot saab Eesti Rahvaluule Arhiivi ja «Püüa vanaema lugu purki» Facebooki lehtedelt, telefonil 7377 730 ning e-posti aadressilt: era@folklore.ee.

Lugusid ootame kuni 26. oktoobrini. Kogumisvõistlusel osalejate vahel tuleb jagamisele hulk auhindu ning parimad osalejad kutsutakse võistluse pidulikule lõpetamisele Eesti Kirjandusmuuseumis, kus esineb üks kogumisvõistluse toetajatest, ansambel Trad.Attack!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles