MMSi uus tase: inimesed tilgutavad preparaate silma ja saavad keemilisi silmakahjustusi (5)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmatilkade kasutamine. Foto on illustratiivne.
Silmatilkade kasutamine. Foto on illustratiivne. Foto: Marin Conic / Panthermedia / Scanpix

Silmaarstid hoiatavad katsete eest silmi ravida «imerohtudega». MMSi ja DMSO nime all tuntud keemiliste segude silma tilgutamine võib tekitada kahjustusi, mida kinnitavad ka selliseid eksperimente teinud inimeste kirjeldused sotsiaalmeedias.

Eesti oftalmoloogide seltsi presidendi dr Mikk Pauklini sõnul on murettekitav fakt, et Facebookis propageeritakse MMS- ja DMSO-nimeliste ainete kasutamist muude haiguste seas ka silmahaiguste raviks.

«Kirjeldused, kuidas need ained peaks silmahaiguseid ravima, ei ole kuidagi kooskõlas tänapäevaste teadmistega silmahaiguste tekkimisest ning halvemal juhul võib tundmatus kontsentratsioonis ainete silma manustamisel tekkida silmakudede kahjustus. Seetõttu soovitame tungivalt MMSi ja DMSOd sisaldavaid isekoostatud lahuseid endale, oma lähedastele ega ka koduloomadele silma mitte manustada,» rõhutas arst.

Facebooki grupis «MMS ja DMSO Eesti» levivad soovitused kasutada naatriumkloriti ja sidrunhappe vesilahuseid (nn MMS) ja dimetüülsulfoksiidi (nn DMSO) erinevate silmahaiguste ravimiseks, nägemise parandamiseks ja prillidest vabanemiseks. Retseptid koostatakse täpsusega «3,5 supilusikatäit vett ja 30 tilka DMSOd» või isegi suuremale seltskonnale «suurde viskiklaasi 15 tilka MMSi, vett + tunde järgi DMSOd». Ravijuhised võetakse Youtube'i videodest.

Kuvatõmmis Facebooki lehelt «MMS tapab tervist».
Kuvatõmmis Facebooki lehelt «MMS tapab tervist». Foto: Facebook

Pärast lahuse silma manustamist kirjeldavad kasutajad murelikult, et järgmisel päeval on silmad turses ja kinni kleepunud. Sama grupi teised liikmed aga julgustavad, et tegemist on normaalse paranemisefektiga, kus toksiinid väljuvad kehast. Kirjelduste järgi jääb arstidele mulje, et eksperimenteerijatel tekib silmapinna keemiline kahjustus ning selle tagajärjel põletik.

«Kahjuks teatavad mõned Facebooki grupi liikmed, et hakkavad lisaks endale neid lahuseid ka oma lastele manustama. Oleme mures, et sellise alternatiivse ning potentsiaalselt kahjuliku «teraapia» lai propageerimine võib viia püsivate silmakahjustuste tekkimiseni või tõenduspõhisest ravist loobumiseni,» lisas dr Pauklin.

Loe veel:

Selts pöördus eelmise nädalal lõpul ka kirjalikult terviseameti poole, et saada teada, millised on ameti võimalused potentsiaalselt ohtliku alternatiivravi propageerimise piiramisel ja ameti soovitused EOSile edasiseks käitumiseks.

Üle 2000 uue huvilise

Facebooki lehekülg «MMS tapab tervist» kirjutas 7. augustil, et MMSi kajastus Hannes Võrno saates on nelja nädalaga toonud MMSi propageerivasse gruppi üle 2300 liituja. 

Foto: Facebook

«Joonisel on MMS ja DMSO Eesti gruppi liitujate kõver juuli algusest tänaseni. On mõistlik eeldada, et pärast Tallinna TV reklaamlugu on liitujaid rohkem ning seejärel huvi vaibub. Suures plaanis on nii ka juhtunud. Kuid kui panna ajajoonele terviseameti hoiatus, siis selgub, et hoiatuse järel huvi inimkeha pleegitamise vastu mitte ei kasvanud (nagu peaks lubama ka negatiivse reklaami sõnakõlks), vaid hoopis kukkus järsult ligi kolm korda. Samuti näitab graafik, et Eesti Ekspressi kriitiline artikkel ning Õhtulehes ilmunud akadeemik Vasara intervjuu ei pakkunud sektile seda rõõmu, et oleks kasvatanud uute liitujate arvu. Vastupidi, tervet mõistust jagavad lood aitavad olukorda kontrolli all hoida,» kirjutatakse lehel. 

Amet laiutab käsi

Mürgistusteabekeskuse infoliinile on pöördutud nii MMS-i mürgistusnähtudega kui ka küsitud nõu ja arvamust aine võtmise osas, rääkis teabekeskuse juhataja Mare Oder. «MMS-i tarvitamise ulatust on raske hinnata, sest tegemist on tootega, mille üle puudub igasugune kvaliteedi- ja kvantiteedikontroll – aine levib käest kätte, doosidel ja nende võtmise tihedusel puudub igasugune teaduslik-meditsiiniline alus ning ilmselt paljud tarvitajad pöörduvad oma tervisemuredega perearsti asemel kinnise Facebooki grupi liikmete poole,» rääkis Oder. Üheks mõõdetavaks indikaatoriks just eelmainitud grupi suurus, kuhu täna kuulub juba tuhandeid inimesi.

Probleem on kindlasti tõsine ning MMS-i tarvitamisel võivad inimese tervisele olla kaugele ulatuvad tagajärjed, mis teatud juhtudel hakkavad ilmnema pikema aja möödudes.

Terviseamet teeb järelevalvet turul pakutavate alternatiivravi teenuste üle, kuid põhiline on siiski teadlikkuse tõstmine. Kui tõenduspõhise ravi kasuks räägivad teadusuuringud, siis alternatiivmeetodite puhul ei tea me sageli isegi seda, kas tegemist on kasuliku, kahjuliku või täiesti neutraalse võttega, täheldas mürgistusteabekeskuse juhataja.

Amet suhtub tõsiselt sellistesse teenusepakkujatesse, kes oma tegevusega häirivad näiteks onkoloogilise ravi osutamist. «Sellised teenuseosutajad peavad mõistma, et nende tegevusel on otsene mõju nende kliendi elu kvaliteedile ja pikkusele,» sõnas Oder.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles