2 toitu, mis põhjustavad vähki (4)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Ajakirjas Which? asusid uurijad asja kallale ning kaevusid erinevatesse toitudesse ja nendega seotud faktidesse. Et teada saada, millised on tegelikult need road, mis võivad vähki põhjustada, lugesid nad läbi suure hulka kantserogeenidega seotud uurimistöid.

News.com.au toob välja mõned toidud, mille seos vähiga on tuvastatud.

Töödeldud liha

Maailma terviseorganisatsiooni WHO väitel piisab päevas kahe õhukese peekoniviilu söömisest ja su soolevähirisk tõuseb 18 protsenti. Põhjus: töödeldud liha sisaldab palju nitraate, mis on tõestatult kantserogeensed.

Alkohol

Kuigi alkohol pole nii kantserogeenne kui seda on sigaretid (ja pole ka otseselt toit), on uuringud näidanud, et alkohol põhjustab Austraalias 2,8 protsenti vähijuhtumitest. WHO klassifitseerib alkoholi kui esimese klassi kantserogeeni.

Samas toodi ajakirjas Which? välja, et näiteks suhkur ja kunstlikud magustajad ei ole tõestatult vähki tekitavad, kuigi mõned allikad seda väidavad. Samas suhkur võib kaudselt olla vähi põhjustajaks, kuna liigne magusasöömine võib tekitada ülekaalu ning rasvumine on otseselt mitme vähiliigi puhul soodustaja.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles