Loomaarst vastab: kas toakassile tuleb regulaarselt ussirohtu anda?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu ussirohu kasutamise kohta. 

«Mul on toakass ja sooviksin teada, kas talle peab regulaarselt ussirohtu andma? Kas midagi võib juhtuda, kui ma seda ei tee?»

Vastab PetCity Rannamõisa loomakliiniku peaarst Heli Säre: 

Regulaarse ussitõrje tegemiseks on mitu olulist põhjust: see võimaldab lemmikloomal olla terve, väheneb nakkusoht keskkonnas ning sedasi kaitseme teiste loomade ja ka inimeste tervist. Kõik kodus elavad lemmikloomad peavad saama ussirohtu üheaegselt.

Kui tood endale koju uue kassi-koera, siis tuleks parasiiditõrjet teha ka kõigile teistele pereliikmetele.  Kutsikatele ja kassipoegadele soovitan ussirohtu esmakordselt anda kahe nädala vanuselt ning siis iga kahe nädala järel kuni ta on saanud 12-nädalaseks. Sealt edasi tehakse ravi iga kolme kuu möödudes — vähemalt neli korda aastas vastavalt looma kehakaalule. Õues elutsevad lemmikud, kel sagedamini esineb kirpe ja kel on kokkupuuted pisinärilistega, vajaksid parasiiditõrjet isegi sagedamini.

Vahel arvavad inimesed, et kui neil on tubane kass, kes toorest kraami ei söö, siis pole ussirohtu tarvis anda — ikka on, sest omanikud ise toovad õuest jalanõudega ussimunad tuppa. Oluline on anda ussirohtu kümmekond päeva enne vaktsineerimist, sest siseparasiidid vähendavad vaktsiinide toimet, kurnates organismi immuunsüsteemi vastupanuvõimet.


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need meile SIIT ning koostöös loomaarstidega leiame neile vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles