Loomaarst vastab: kuidas aidata operatsioonist taastuvat koera?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mercury Press & Media Ltd / Caters News Agency / Scanpix

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu, mida teha koeraga, kes on hiljuti läbinud operatsiooni.

«Mu koer käis hiljuti ristatisideme operatsioonil. Kas on midagi mida teha, et ta kiiremini taastuks?»

Vastab PetCity Rannamõisa loomakliiniku füsioterapeut Dagris Punder: 

Füsioteraapia on tõestatult efektiivne meetod aitamaks koeral operatsioonijärgselt kiiremini taastuda. Visiidile tasub tulla juba üsna pea pärast lõikust, sest füsioterapeutide kasutada on erinevad võimalused, et vähendada operatsioonijärgset valu ja põletikku ning kiirendada paranemisprotsessi ja naasmist igapäevaelu tegevuste juurde, olgu selleks siis sport või lihtsalt perelemmikuks olemine.

Füsioteraapiaplaan on individuaalne ning selles pannakse paika konkreetse looma probleeme ja operatsioonist möödunud aega silmas pidades, protsessi on kaasatud nii loomaarst kui ka omanik. Individuaalne tegevuskava võib sisaldada terapeutilisi harjutusi, pehmekoe- ja liigesmobilisatsioone, füüsikalise ravi meetodeid nagu näiteks laser- või elektriravi ja lisaks ka kodujuhiseid omanikule. 


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need meile SIIT ning koostöös loomaarstidega leiame neile vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles