Probleemid magamistoas seavad mehe südame ohtu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühte meest viiest vaevavad erektsioonihäired.
Ühte meest viiest vaevavad erektsioonihäired. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Uurijad leidsid, et vanematel meestel on erektsioonihäired seotud suurema südamehaiguste riskiga. 

Neli aastat kestnud uuringus saadi teada, et mehed, kelle impotentsus on seotud veresoontega ehk pole emotsionaalne, surevad kaks korda tihedamini südameinfarkti, insulti või mõnda muusse äkilisse südameprobleemi, vahendab CBC News

Seaduspära pidas paika ka siis, kui puudusid teised südamehaiguste riskitegurid, nagu kõrge vererõhk, kolesterool ja suitsetamise ajalugu. Uurijad soovitavad arstidel pöörata tõsiselt tähelepanu erektsioonihäiretega meeste kõrgele vererõhule ja kolesteroolitasemele.

Seos impotentsuse ja südamehaiguse vahel paistis olevat mõlemapoolne. Mehed, kel oli juba südameinfarkt olnud, paistsid ka rohkem erektsionihäirete käes kannatavat. Uurijad märkisid, et erektsioonihäired esinevad ühel mehel viiest.

Uuringu jaoks jälgiti 1900 meest vanuses 60–78, kelle seas oli nii vaskulaarse kui ka emotsionaalse põhjusega impotentseid mehi.

Vaskulaarne impotents on oma olemuselt kardiovaskulaarne probleem, sõnas uuringu Michael Blaha. Eksperdid on juba ammu täheldanud, et impotentsus seostub halva kardiovaskulaarse  tervisega, kuid arvati, et põhjus on ülekaalulisuses, kõrges vererõhus ja diabeedis. Värske uuring leidis aga, et impotentsus on eraldiseisev oluline riskifaktor.

Nelja-aastase uuringuperioodi vältel oli 115 mehel tõsine südameprobleem, infarkt, insult või südame seiskumine. Uurijad leidsid, et surmava kardiovaskulaarse haiguse sai kuus protsenti erektsioonihäiretega meestest ning 3 protsenti seksuaalselt tervetest meestest.

Uuringu autor Blaha soovitab erektsioonihäiretega meestel külastada arsti või ennetavalt kardioloogi. Tema sõnul vajavad need mehed ennetavat südamearsti jälgimist, kuid enamasti otsitakse meditsiinilist abi vaid erektsioonihäirele.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles