Neli toitu, mis aitavad kolesteroolitaset langetada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apelsinid. Pilt on illustratiivne.
Apelsinid. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix/Wavebreakmedia ltd

On varasemast teada, et taimsed toidud teevad südamele head. Värske uuring toob aga välja neli toiduainet, mis teevad südame tervisele head ja aitavad langetada kolesteroolitaset. 

Need toiduained toob välja Medical News Today:

  • pähklid;
  • taimsed valguallikad, näiteks herned, oad ja läätsed või soja baasil valminud tofu ja sojapiim; 
  •  nn lahustuvad kiudained, näiteks kaer, oder, Psüllium ehk India teeleht, baklažaan, okra, õunad, apelsinid ja marjad;
  • margariin, millele on lisatud taimseid steroole või nn kolesteroolisarnaseid koostisaineid, mida leidub puuviljades, köögiviljades, pähklites ja teraviljahelvestes. 

Teadlased nimetavad seda nn portfoolio dieediks. Selle järgi soovitatakse süüa päevas 42 grammi pähkleid, 20 grammi lahustuvaid kuidaineid, 2 grammi taimseid steroole ja 50 grammi taimset valku. Need kogused on mõeldud inimesele, kelle päevane kaloraaž on 2000 kilokalorit. 

Teadustöö peamine autor Laura Chiavaroli Kanada Toronto ülikooli toiduteaduse osakonnast uuris koos kolleegidega juhuslikult valitud ja mitte juhuslikult valitud kontrolluuringuid, kus võrreldi sellise toitumise mõju võrreldes teiste toitumisstiilidega. 

Nad leidsid, et porfoolio dieet aitab alandada kolesteroolitaset ja vererõhku ning vähendab ka kehas triglütseriidide ja põletikumarkeri, C-reaktiivse valgu hulka. Täpsemalt langes  LDL-kolesterooli ehk nn halva kolesterooli tase 17 protsenti ja kümne aasta jooksul südame isheemiatõve tekkimise risk langes 13 protsenti.

Teadlaste kinnitusel näitavad teadustöö tulemused, et see dieet toob kliiniliselt olulisi tulemusi ning aitab vähendada südamehaiguste riske. 

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Progress in Cardiovascular Diseases. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles