Ravimite tarvitamise ajal tuleb jõhvikamahla ja naistepunaga ettevaatlik olla

, Eesti Patsientide Liidu tegevjuht ja «Patsiendiminutite».saatejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT01: TAIMED : TARTU, EESTI, 08JUL03 - 
Pildil naistepuna.
ma/Foto MARGUS ANSU POSTIMEES
TRT01: TAIMED : TARTU, EESTI, 08JUL03 - Pildil naistepuna. ma/Foto MARGUS ANSU POSTIMEES Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

«Kui inimene kasutab enam kui kümmet ravimit, on ülimalt tõenäoline, et mõni neist hästi kokku ei sobi,» sõnas Tartu Ülikooli Kliinikumi haiglaapteegi kliiniline proviisor Marika Saar tänases Kuku Raadio saates «Patsiendiminutid».

Aastas kirjutatakse välja üle kümne miljoni retsepti - paljud kasutavad mitut ravimit korraga, mistõttu on tähtis teada ravimite koostoimetest. Saare sõnul ei ole koostoime alati halb, näiteks vererõhu kontrolli all hoidmiseks kirjutabki arst vahel välja spetsiaalselt mitu ravimit, mis üksteist toetavad.

Ent sagedamini on koostoime siiski negatiivne, tekkides eeskätt teadmatusest. Ja mida keerulisem on patsiendi raviskeem, seda suurem tõenäosus, et mõned ravimid kokku ei sobi.

Suurematel haiglatel on ühe lahendusena tööle võetud kliinilised proviisorid. «Meie roll on arstidele abiks olla ja koostoimeid uurida. Fookuses on patsiendid, kes tarvitavad 10 – 20 ravimit korraga. Püüame arstidega leida lahendusi nii, et kasu oleks kõige suurem,» sõnas Saar.

Sageli pole arstil tervikpilti, mida inimene igapäevaselt tarbib. «Jah, sellist andmebaasi, kus kõik ravimid kokku jookseks, meil ei ole. Digiretsepti süsteem toimib, kuid sealse info põhjal ei saa öelda, kas patsient kõiki talle kirjutatud ravimeid ka tarvitab,» sõnas Saar, tuues ka mõned tuntumad näited ravimite koostoimetest.

Näiteks on verevedeldajal varfariin koostoime mitme ravimi ja toidulisandiga. Varfariini kasutav patsient ei tohiks pidevalt juua jõhvikamahla ega süüa jõhvikaid – siis ravimi tase organismis tõuseb, mille tagajärjel võib tekkida verejooks.

Naistepuna on ehk tuntuim ravimtaim, millega tasub olla ettevaatlik, selle kasutamise korral ravimite toime organismis väheneb või kaob sootuks. Samuti peavad hoolikalt koostoimeid uurima greibimahla austajad. «Kui inimene joob mahla korra või paar, ei juhtu midagi, küll aga peab olema teadmine, missugused on koostoimed ravimitega ning ka nende ohumärgid,» sõnas Saar.

Üldiselt räägib ravimid määranud arst visiidil ka eri rohtude ohukohad lahti. Kui inimene käib aga mitme arsti juures, võtab juurde käsimüügiravimeid ja toidulisandeid, oleks igati mõistlik aeg-ajalt nimekirja näidata apteekrile ja uurida temalt võimalike kõrvaltoimete kohta.

Kuula saadet SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles