Augustist muutuvad sotsiaalse rehabilitatsiooni teenuse hinnad

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva allkirjastatud määrusega kehtestatakse augustist alates sotsiaalse rehabilitatsiooni teenustele uued hinnad, teatas ministeerium.

Ministri sõnutsi on hinnamuutuse tinginud spetsialistide puudus ning sellest tulenevalt teenuse kättesaadavuse ja kvaliteedi halvenemine. «Peame inimestele tagama teenuste kättesaadavuse, mis on viimastel aastatel takerdunud asjatundjate puuduse taha,» ütles Kaia Iva.

«Sotsiaalse rehabilitatsiooni teenuse hinnad on püsinud peaaegu muutumatuna mitmeid aastaid ning see on hakanud oluliselt mõjutama teenuste kättesaadavust. Teenuse pakkumiseks on vaja asjatundlikke spetsialiste ning see eeldab ka kõrgemaid tööjõukulusid. Seega, et kvaliteetset teenust oleks võimalik pakkuda ka edaspidi, peame olema võimelised maksma konkurentsivõimelist töötasu teenust osutavatele inimestele,» rääkis Iva.

Sotsiaalse rehabilitatsiooni teenuse osutamist korraldab Sotsiaalkindlustusamet (SKA) ning muudatused rehabilitatsiooniteenuste hindades lähtuvad SKA ettepanekutest, mis on tehtud senise praktika ja koostööpartnerite tagasisidel. Augusti algusest tõusevad peaaegu kõikide sotsiaalse rehabilitatsiooni teenuste hinnad. Hindade kujundamisel võeti arvesse teenust osutava personaliga kaasnevad kulud, seadmete ja muu inventari kulud ning teenuse lisakulud, näiteks ruumide korrashoid jms.

Määrusega muudetakse ka rehabilitatsiooniprogrammide hindamise kriteeriumeid. Uued kriteeriumid annavad võimaluse kinnitada eelkõige neid programme, mis vastavad täpsemalt riiklikele arengusuundadele – eelistatud on programmid, mida muu hulgas pakutakse inimese igapäevases keskkonnas, näiteks kodus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles