Teadlased leidsid põhjuse, miks külm ja treening ühtviisi rasva põletab

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külm põletab rasva sama mehhanismiga, mis treening.
Külm põletab rasva sama mehhanismiga, mis treening. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Uus uuring annab võimaliku põhjuse, miks treening meie tervisele nii kasulik on. Treeningu ajal vabastatakse rasvamolekul, mis  suurendab kardiometaboolset tervist.

Füüsiline aktiivsus, süda ja ainevahetuse tervis on omavahel tihedalt seotud. Isegi kõige väiksem füüsiline aktiivsus alandab kardiometaboolset riski. Liiga vähe liikumist jällegi suurendab südame-ja veresoonkonnahaiguste ja diabeediriski, vahendab Medical News Today

Ohio ülikooli ja Harvardi meditsiinikooli teadlased leidsid, et isegi lühike mõõdukas treeningusööst tõstab põhilise lipiidi taset kehas. Seda vabastab pruun ehk «head» tüüpi rasv. Pruuni rasva peetakse kasulikuks, sest see põletab kaloreid – selle põhieesmärk on muuta söödud toit energiaks. Valget rasva seostatakse jällegi südamehaiguste ja diabeediga.

Ajakirjas Cell Metabolism avaldatud uuringus tuuakse välja põhjus, miks treening kehale kasulik on. Uuritud lipiid on selline, mida keha vabastab, kui meil on külm. Varasemad uuringud on näidanud, et külm paneb lipiidi, mida kutsutakse 12,13-diHOME, stimuleerima pruuni rasva tegevust. Samuti leiti, et inimestel, kellel on rohkem seda lipiidi, on parem insuliinitaluvus ja madalam kehamassiindeks.

Uuring leidis esimest korda, et ka treening tõstab selle lipiidi taset. Analüüsides lipiide, leidis uuring, et üks mõõduka intensiivsusega treening paneb inimestel uuritava lipiidi kehas märgatavalt rohkem ringlema. Lisaks leiti hiirtega tehtud uuringus, et nii ainus hoogne treening kui ka pikaajaline füüsiline aktiivsus tõstsid lipiidi taset. Lõpuks nähti, et kui näriliste pruun rasv eemaldada, kadus see efekt, mistõttu jõuti järeldusele, et lipiidi toodab pruun rasv.

Uuringus leiti, et valge rasv lõhub hoiustatud rasvkudet rasvhapeteks, mis siis meie veres ringlema hakkavad. Pruun rasv toodab lipiidi 12,13-diHOME, mis paneb lihaseid neid rasvhappeid treeningu ajal imendama. Seega pakub ühte tüüpi rasv kütust ning teist tüüpi rasv annab lihastele signaali, et seda kasutataks, seletas Joslini diabeedikeskuse uurija Laurie Goodyear, kes oli üks uuringu autoritest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles