Kas kuivatatud puuvilju saab pidada tervislikuks?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivatatud õunaviilud.
Kuivatatud õunaviilud. Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Jiri Hera

Kuivatatud puuviljad hoiavad tervisliku maiuse mainet, ent kaalulangetaja menüüsse ei pruugi need siiski hästi passida, vähemalt mitte suures koguses.

Nii nagu iga asjaga, ei saa ka kuivatatud puuviljade söömisega liialdada, kirjutab meditsiinidoktor Anthony Komaroff Harvardi Ülikooli terviseblogis. Toit sisaldab kaloreid, millest saame energiat, ent ka tervisliku toidu liiga suur kaloraaž võib viia kaalutõusuni. Samas saab eristada häid kaloreid, mis meid reaalselt toidavad, ning tühje kaloreid, mille tarbimise järgselt on kõht varsti ikkagi tühi. Nii kuivatatud kui ka värsket puuvilja saab pidada tervislikuks energiaallikaks.

Siiski on kuivatatud puuvilja söömise puhul teatud murekohad. Kontsentreeritud kujul puuvili on väga väike amps ning seda on kerge üle süüa. Näiteks saame kolme värsket aprikoosi süües kõhu juba täis, kolm kuivatatud aprikoosi aga kaovad justkui kerisele. Sama võrdlus kehtib 30 suure viinamarja ning 30 pisikese rosina kohta. Probleemne on ka see, et vahel lisab tootja kuivatatud puuviljadele tavalist suhkrut, kuigi vili ise on juba loomulikult magus. Lisatud suhkruga puuvilja ei saa pidada kuigi tervislikuks ampsuks.

Kuivatatud puuviljad sisaldavad 100 grammi kohta rohkem kiudaineid ja polüfenoole (antioksüdandid), ent ka enam süsivesikuid ja kaloreid võrreldes värske viljaga. Kel on kaaluprobleem, võiks kaloraaži arvesse võttes eelistada pigem värsket. Kuivatatud puuviljade kiudainete sisaldust tuleb aga kiita, sest need soodustavad seedimist, aitavad ennetada ülekaalu ning neid on seostatud ka südamehaiguste ning vähi ennetamisega. Inimesed, kelle menüüs on aga polüfenoole, haigestuvad veidi harvemini diabeeti, südame- ja ajuhaigustesse. Seega tuleb meeles pidada, et puuvili on toitainerikas ja kasulik nii värskel kui ka kuivatatud kujul, ent viimasega maiustamist peab lihtsalt natuke piirama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles