Uuring: seljavalust päästab puhkuse asemel hoopis liikumine

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljavalu võib muuta igapäevased tegevused ebamugavaks.
Seljavalu võib muuta igapäevased tegevused ebamugavaks. Foto: Panther Media/Scanpix

Enamik meist kogeb mingil hetkel elus seljavalu. Valutava selja hoidmise asemel tuleks seda treenida, et lihaste tugevus ja painduvus suureneks. 

Hiljuti ajakirjas Lancet avaldatud uuring leidis, et seljavaluga patsiendid ei saa valuvaigistite ja puhkuse näol just parimat nõu ning seljavalu vastu aitab hoopis tõhusamalt füüsiline aktiivsus.

Liikuv olemine on ka põhiline seljavalu ennetaja. Tugevad kerelihased aitavad selga toetada. Kõhu- ning seljalihaste treenimine võib seljale langevat pinget oluliselt vähendada ning ennetada püsivat kahju seljale. Samuti parandavad treenitud lihased kehaasendit. Jooga ja pilates on seljalihaste treenimiseks ja pingete leevendamiseks suurepärased. Tugevuse ja painduvuse arendamine takistab igasugusel olemasoleval valul suuremaks minemast.

Kuigi jooga ja pilates on seljale kasulikud, ei ole tõestatud, et ükski konkreetne treening oleks teistest parem. Kõige etem liikumise viis on see, mille tegemist inimene naudib, sest suurema tõenäosusega teeb ta seda ka regulaarselt. Kõige olulisem ongi leida endale sobiv treening, mitte iga hinna eest hambad ristis joogat teha. Igasugune lihaste tugevdamine mõjub seljale kasulikult. 

Lisaks planeeritud treeningule aitab lihaspinget leevendada füüsiline aktiivsus terve päeva jooksul. Proovi vältida liiga kaua ühes asendis istumist ning tee pikalt laua taga olemise vahel liikuvaid pause.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles