Välismaal elavad pensionisaajad peavad edaspidi tõestama, et nad ikka elus on (3)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sellest aastast peavad kõik välismaal elavad Eesti pensioni saajad iga 12 kuu järel tõendama, et nad endiselt elavate kirjas on. Vastasel juhul nende pensionimaksed peatatakse. 

Tänavu jõustunud pensionikindlustuse seaduse muudatus kohustab kõiki välismaal elavaid Eesti pensioni saajaid kord aastas oma elusolemist tõendama. Sama nõue on Eesti kodakondsuseta pensionisaajatele kehtinud juba 2013. aastast.

«Oleme proovinud lahendada Eesti kodanikest pensionisaajate elusoleku kontrolli koostöös saatkondadega, kuid see ei ole andnud loodetud tulemust,» selgitas nõuet sotsiaalkindlustusameti hüvitiste osakonna juhtivspetsialist Kadri Tomingas. Varem on nende isikute elusolekut proovitud kontrollida saatkondadega koostöös, kuid soovitud tulemust see Tomingase sõnul pole andnud. 

Elusolemise tõendamise nõuet seletas spetsialist sellega, et eri riikide vahel liiguvad andmed isikute surmade kohta väga aeglaselt ning vahel teise riigi asutused ei teagi, et nad peavad surma kohta Eestile info edastama. Kui inimese surmast sotsiaalkindlustusametisse teadmine ei jõua, makstakse talle pensioni edasi. Nii tehtigi eelmisel aastal selliseid enammakseid 82, kokku 38 974 euro eest.

Et selliseid alusetuid makseid enam ette ei tuleks, tuleb pensionisaajatel edaspidi tõendada, et nad ei ole veel ära surnud. Seda saab teha elukohariigi ametiasutuse (sotsiaalkindlustusamet, politsei jms) poolt kinnitatud vabas vormis tõendiga.

Elusolemise tõendil nõutavad andmed:

  • pensionäri ees- ja perekonnanimi;
  • pensionäri isikukood, selle puudumisel sünniaeg;
  • pensionäri tegeliku elukoha aadress;
  • pensionäri isikut tõendava dokumendi liik ja number;
  • vastuvõtul käimise kuupäev;
  • elusolekut tõendava ametiasutuse nimi ja aadress;
  • elusolekut tõendava ametniku nimi ja allkiri;
  • elusolekut tõendava ametiasutuse pitser või tempel.

Elusolekut ei pea tõendama pensionisaajad, kes elavad riikides, millega Eestil on sõlmitud elektrooniline andmevahetusleping (Läti ja Leedu). Samuti ei pea elusolekut tõendama Ukrainas, Moldovas ja Venemaal elavad Eesti pensioni saajad.

Tõendi esitamata jätmise korral peatab amet pensioni maksmise. Pensioni maksmist jätkatakse pärast pensionisaaja elusoleku tõendi saamist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles