Kas südameinfarkti võib saada ka enese teadmata?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leung Cho Pan/PantherMedia / Leung Cho Pan

Huvitaval kombel ei pruugi suur osa inimesi südameinfarkti märgatagi, kirjutab Harvardi terviseblogi. Neid peetakse samas mikroinfarktideks, mis avastatakse alles siis, kui inimese südametegevust mõõdetakse elektrokardiograafia vms abil.

Üks põhjus selle nähtuse taga võib olla see, et mõned inimesed taluvad valu lihtsalt paremini kui teised. Seepärast võivad nii mõnedki pidada infarkti sümptomeid hoopis seedehäireks või lihasvaluks. Leidub ka neid, kel tekib valu ülakehas mujale kui vaid südame lähedusse või lihtsalt ei peeta valu nii tugevakski, et sellele suuremat tähelepanu pöörata, rääkis Harvardi Massachusettsi haigla arst dr Kenneth Rosenfield.

«Paljud ei saa aru, et neil on (mikro)infarkt, sest pooltel juhtudel ei pruugi esineda selle enimtuntud sümptomit - valu südame piirkonnas,» nentis ta. Vahel kirjeldavad inimesed juhtunut ka kui survet rinnakorvile, teised aga väidavad, et tundsid korraks teravat valu, mis meenutas hambavalu.

Arsti hinnangul on osa inimesi valule vähem tundlikud kui teised, küll aga võivad mõned ka valu eitada ning jätavad lihtsalt mulje, et suudavad selle ära taluda, et mitte näida nõrgana. Paraku ei pruugi igaüks oma valutundlikkust ka adekvaatselt hinnata ning on teisigi tegureid, mis võivad mõjutada valu tajumist, näiteks emotsionaalne pinge. Ka diabeetikud, kel on diagnoositud diabeetiline neuropaatia, võivad valu suhtes veidi vähem tundlikud olla, sest haiguse tüsistus on kahjustanud nende närve.

Südamerabanduse puhul võib valu tekkida eri kehaosadesse. Dr Rosenfieldi sõnul võib see esineda nii kätes, kaelas, õlgades, lõuas kui ka mujal ülakehas. «Mul oli patsient, kes tundis valu kõrvalestades, ja teine, kel valutasid randmed,» tõi ta näiteid. Veel võivad sümptomiteks, mida inimesed otseselt infarktiga ei seosta, olla iiveldus ja nõrkusetunne. Arsti kogemusel põhjal esineb naistel sagedamini neid sümptomeid, mis infarkti kahtlustama ei pane, ent ka mehed peavad olema tähelepanelikud.

Infarkti sümptomid, millele peaks tähelepanu pöörama:

  • Väga tugev, pigistav valu rinnus ja/või rindkere keskosas.
  • Valu võib kiirguda vasakusse käsivarde, kaela ja kurgu piirkonda.
  • Tugev valu on püsiv ega möödu tavaliselt 10-15 minutiga või puhkamisel.
  • Võib esineda iiveldust, oksendamist, hingamisraskusi, õhupuudust.
  • Kannatanul võib tekkida hirmutunne ja külma higi episood, eriti valu tekkel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles