Samm-sammult: kuidas kodus edukalt avokaadot kasvatada

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Avokaado on vili, mida paljud hea meelega ise kodus kasvataksid, kuid tihti jääb puudu teadmistest, kuidas seda teha. Jagame selleks siinkohal üht asjalikku õpetust.

Enne, kui saab edasi liikuda, tuleb avokaado seeme vilja seest tervelt, ilma ühegi sisselõiketa, kätte saada ja viljalihast hoolikalt puhastada. 

Siis tee nii: 

1. Tuvasta, milline on seemne tipuosa. See on pisut teravam kui põhi. Tuvastamine on väga oluline, sest vastasel juhul ei lähe seeme idanema.

2. Pista seemnesse kolm hambatikku nii, et need oleksid seemnes suunaga allapoole.

3. Täida klaas veega ja toeta seeme tikkude abil klaasisuule nii, et alumine osa, mis peaks hakkama juuri kasvatama, oleks vees.

4. Oota, kuni seeme juured välja ajab. Öeldakse, et see võtab kaks kuni neli nädalat, kuid ka kaheksa nädalat ootamist pole haruldane, seega ole kannatlik!

5. Kui avokaadoseeme on kasvatanud endale umbes 10 cm kõrge pealse, istuta see potti. Kasta regulaarselt nii, et muld läbi ei kuivaks. Samas ei tohi see ka liiga märg olla.

6. Kui taim on umbes 30 cm kõrge, näpista ära kaks kahest komplekti ladvalehti, et see rohkem põõsaks kasvaks.

7. Suvel võivad avokaadotaimed meie kliimas ka õues olla, kuid talveks too nad kindlasti tuppa.

Viljade saamisel arvesta sellega, et kõik on väga suhteline. Mõni avokaadotaim kannab vilju juba kolme- või nelja-aastase taimena, teisel läheb aega isegi kuni 15 aastat. Ära kaota kannatust!

Vaata piltidega juhist SIIT! 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles