Pensionitunnistus võib saada isikut tõendavaks dokumendiks (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionitunnistus.
Pensionitunnistus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Valimiskomisjon soovib, et sotsiaalministeerium kaaluks võimalust taas käsitleda pensionitunnistust isikut tõendava dokumendina või tagaks isikutunnistuste olemasolu neile, kel seda pole.

Eestis on siseministeeriumi andmeil üle 4000 valija, kellele on antud pensionitunnistus ja kellel puuduvad muud isiku tõendamist võimaldavad dokumendid, kirjutas valimiskomisjoni esimees Meelis Eerik sotsiaalministeeriumile.

«Tõenäoliselt on nende hulgas suur osa inimesi, kes ei ole isikutunnistust taotlenud kas raske haiguse või piiratud liikumisvõime tõttu või siis põhjusel, et neil ei ole piisavalt vahendeid riigilõivu tasumiseks. Riigi kohustus on hoolitseda selle eest, et ka nendel inimestel oleks võimalik valimistel hääletada,» märkis Eerik.

Eelmisel aastal loobus sotsiaalkindlustusamet pensionitunnistuse käsitlemisest isikut tõendava dokumendina. Sellest ajast alates ei kanta pensionitunnistusele enam pensionäri allkirja.

Faktiliselt jätkatakse praegu pensionitunnistuste väljastamist, kasutades kuni eelmise aasta alguseni kehtinud vormi, millele saab kanda pensionäri allkirja.

Allkirja olemasolul vastab pensionitunnistus endiselt isikut tõendavate dokumentide seaduses sätestatud nõuetele ja on valimiskomisjoni hinnangul valimistel isiku tõendamiseks kasutatav. Sotsiaalkindlustusameti seisukoht on samas, et alates käesolevast aastast ei ole pensionitunnistus isikut tõendav dokument.

Seetõttu soovib valimiskomisjon, et sotsiaalministeerium kaaluks võimalust käsitleda pensionitunnistust isikut tõendava dokumendina või tagada isikutunnistuste olemasolu neile, kel seda pole.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles