Eakaid ohustab sageli ülekaalu asemel hoopis alatoitumus (2)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geriaater ja kardioloog Kai Saks, kes näeb oma igapäevatöös sageli toitumisega kimpus eakaid.
Geriaater ja kardioloog Kai Saks, kes näeb oma igapäevatöös sageli toitumisega kimpus eakaid. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kuigi toitumise puhul räägitakse peamiselt ülekaalust, kimbutab vanemaid inimesi sageli hoopis alatoitumus, mille tõttu jääb inimene ilma vajalikest toitainetest ja haigestub kergemini.

Alatoitumus tekib siis, kui inimese energia ning valkude ja teiste toitainete puudus või tasakaalustamatus on nii suur, et organismis on selle tõttu näha mõõdetavat tervise halvenemist ning tekivad funktsioonihäired ja kliinilised probleemid.

Geriaatri ja kardioloogi Kai Saksa hinnangul on alatoitumus eakatel suur terviseprobleem, millele pööratakse põhjendamatult vähe tähelepanu. Miks? «Kui mõelda toitumisprobleemidele, tuleb meile kõigile esimesena pähe ülekaal – see on terviserisk ja heaoluühiskonna probleem ning sellest on saanud kogu toitumise peamine märksõna,» selgitas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles