Valjult lugemine turgutab mälu

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graham Oliver / PantherMedia / Scanpix

Soovid lugedes midagi konkreetset meelde jätta? Proovi seda valjult lugeda. Vastne uuring väidab, et see suurendab oluliselt šansse, et soovitud informatsioon ka meelde jääb.

Kanada uurijad palusid 95 inimesel neljal erineval viisil teksti meelde jätta – lugedes vaikselt, kuulates kedagi teist lugemas, kuulates lindistust endast lugemas ja lugedes valjult.

Uuringust selgus, et valjult lugemine oli informatsiooni mällu talletamiseks parim viis. «See kinnitab, et õppimisele ja mälule tuleb kasuks aktiivsus õppimise või mäletamise hetkel,» ütles ülikooli pressiteates uuringu kaasautor ja Ontario Waterloo Ülikooli psühholoogia osakonna õppetool Colin MacLeod, kelle varasemad tööd uurisid, kuidas sõnade kirjutamine ja trükkimine parandasid mälu sooritust.

Uurimuse praktilise rakendatavuse koha pealt kommenteeris MacLeod, et «uuring toetab varasemalt levinud ideed aktiivsest õppimisest ja mälu treenimisest ning näitab, et pidev treening ja liikumine on hea mälu alustaladeks.»

Allikas: Memory

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles