Kuidas joosta marti ja kes on hingesandid?

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mardisant Toompeal
Mardisant Toompeal Foto: Jaanus Lensment/Postimees/Scanpix

Eesti Vabaõhumuuseumis saab 5. novembril valmistuda mardipäevaks, et enne tähtpäeva nii mardijooksmise kui mardisantide võõrustamise kombed, laulud ja äraspidised mõistatused meelde tuletada.

Ürituse korraldaja Triin Aadli sõnul on mardipäev toredaks võimaluseks pere või sõprade seltskonnaga midagi huvitavat ette võtta. «Kuigi Halloweeni tähistatakse Eestis järjest enam, ei tasu unustada meie enda rahvakalendri värvikaid sanditamise kombeid. Lisaks martidele ja kadridele on novembrikuus liikumas ka teisi põnevaid tegelasi, näiteks hingesandid. Hingedeaja kombestik on meil vägagi rikkalik. Vanad tavad tuleb lihtsalt meelde tuletada ja elustada,» sõnas Aadli.

Eesti Vabaõhumuuseumis saab mardipäevaks valmistuda 5. novembril kell 11-15. Kuie koolis räägitakse sanditamise kommetest, õpetatakse mardilaule ja seletatakse lahti äraspidiseid mõistatusi.

Pulga talus saab meisterdada maske ning riietada end sandipere liikmeks. Igal täis- ja pooltunnil minnakse ühiselt naabertallu marti jooksma. Lisaks õpitakse, miks tuleb mardisandid kindlasti sisse lasta ja kuidas marte õigesti vastu võtta, et vembumehed pererahvast ninapidi ei veaks. Samuti on sel päeval Vabaõhumuuseumil külas ka Eesti Vabariigi presidenti Kersti Kaljulaid, kes tuleb kell 11 saja-meetrist vaipa kuduma.

Ürituse täpne kava on leitav muuseumi kodulehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles