Perearstide selts: olukord hooldekodudes on lihtsalt õudne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakad.
Eakad. Foto: Panthermedia / Arne Trautmann

Eesti Perearstide Seltsi juht Le Vallikivi tõi perearstide ja erakorralise meditsiini töötajate konverentsil välja, et on küll hooldekodusid, kus on palju hoolivust, kuid selle foonil on ka palju hooldekodusid, kus toimuv käib töötajatele täiesti üle jõu.

Le Vallikivi tõdes konverentsil, et iga neljas hooldekodus elav inimene on voodihaige, kuid 157 hooldekodust neljakümnes ei ole tervishoiutöötajat, vahendab Med24.

Ühe probleemina tõi Vallikivi välja, et kohalike omavalitsuste võimekus ja suutlikkus oma hooldekodusid kureerida ja seal tervishoidu korraldada on väga erinev. «On omavalitsusi, kus kõik on hästi ja on omavalitsusi, kus sellist kureerimist praktiliselt ei eksisteeri,» tõdes ta.

Le Vallikivi.
Le Vallikivi. Foto: Perearstide selts

Ka hooldekodude patsientide vajadus tervishoiuteenuste järgi on arsti sõnul kaardistamata ja reguleerimata. Tervishoiuteenuse iseregulatsioon aga ei tööta ja tulemuseks on teenuste kaootiline osutamine – elementaarseid vajadusi ignoreeritakse, osa teenuseid osutatakse ülisuure ressursikuluga ja plaaniline töö on puudulik. 

Hooldekodudes on suureks probleemiks seegi, et ennetatavatel terviseprobleemidel lastakse süveneda, mistõttu saab ennetatavast probleemist kiirabijuhtum. Samuti kipuvad vanurid omavahel ravimeid jagama ning tihtipeale antakse neile aegunud ravimeid. «Õnneks seda, et kõigile vanuritele söögi alla ja peale ravimeid antakse, väga palju ei ole,» tõdes Vallikivi. 

Hooldekodudes on ka suurepärased tingimused nakkushaiguste levikuks – vaktsineerimata on nii töötajad kui ka elanikud. Perearst tõi välja, et 2016. aasta gripihooajal oli 40 protsenti gripisurmade ohvritest just hooldekodude elanikud.

Lisaks ei ole tema hinnangul normaalsed olukorrad, kus kiirabi tuvastab hooldekodu elanikul üle saja reieluukaela murru. «Midagi peab olema väga valesti nende patsientide hooldamises, et see kukkumise võimalus tekib,» tõdes ta. Ta lisas, et ka surm, suremine ja surma tuvastamine ei ole hooldekodudes väga hästi korraldatud.

Loe pikemalt Med24 portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles