TAI statistika: millesse Eestis kõige sagedamini haigestutakse?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaaegu pooltel juhtudel oli vigastuse põhjuseks kukkumine.
Peaaegu pooltel juhtudel oli vigastuse põhjuseks kukkumine. Illustratsioon: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Keskmiselt haigestus iga Eesti laps eelmisel aastal ühe korra ja kokku registreeriti üle kahe miljoni haigusjuhu. 

Eelmisel aastal registreeriti Eestis 2,45 miljonit esmashaigusjuhtu (v.a pahaloomulised kasvajad), millest veerandi moodustasid laste haigusjuhud, selgus Tervise Arengu Instituudi (TAI) täna avaldatud statistikast.

Nii lastel kui ka 15-aastastel ja vanematel täiskasvanutel registreeriti enim hingamiselundite haigusi. Laste esmashaigestumusest moodustasid hingamiselundite haigused 40 protsenti, keskmiselt haigestus iga Eesti laps eelmisel aastal ühe korra. Järgnesid teatavad nakkus- ja parasiithaigused, mida registreeriti 15 protsendil juhtudest, vigastused ja mürgistused, mida esines 8 protsenti ning kõrva- ja nibujätkehaigused 7 protsenti.

Täiskasvanutel moodustasid hingamiselundite haigused 17 protsenti esmashaigestumusest ehk 242 haigusjuhtu 1000 mehe ja 313 haigusjuhtu 1000 naise kohta. Meeste haigestumuse põhjustest olid järgmisel kohal lihasluukonna ja sidekoe haigused ning vigastused ja mürgistused. Naistel esines hingamiselundite haiguste järel kõige enam lihasluukonna ja sidekoe ning kuse- ja suguelundite haigusi, mis moodustasid vastavalt 13 protsenti ja 11 protsenti kõikidest naiste esmastest haigusjuhtudest.

2016. aastal registreeriti kokku veidi üle 184 100 vigastusjuhu. See teeb 221 vigastust tuhande poisi ja 182 vigastust tuhande tüdruku kohta ning 161 vigastust tuhande mehe ja 100 vigastust tuhande naise kohta. Peamiseks vigastuste põhjuseks oli nii laste kui ka täiskasvanute puhul kukkumine, mille tõttu vigastasid ennast peaaegu pooled mehed ja naised. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles