Briti tervisespetsialistid: lihtsamaid haigusi ravib puhkus, mitte antibiootikumid (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihtsamate haiguste puhul võib antibiootikumiravist loobuda.
Lihtsamate haiguste puhul võib antibiootikumiravist loobuda. Illustratsioon: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Antibiootikumide ülekasutamine iseparanevate ja kergete haiguste puhul viib ravimresitentsete bakterite tekkeni. 

Tervisespetsialistide sõnul peaksid arstid tihedamini haigetel  paluma kodus puhata, mitte antibiootikume võtta. Kuni viiendik väljakirjutatud antibiootikumidest on tarbetud, sest paljud haigused on iseparanevad, vahendab BBC

Ravimite ülekasutamine teeb infektsioonide ravimise keerulisemaks, sest bakterid muutuvad ravimresistentseks. Patsientidel on oma osa infektsioonide kasvu pidurdamises.

  • Arvatakse, et igal aastal sureb Inglismaal ravimresistentsete bakterite tõttu 5000 inimest.
  • Nelja kümnest E.coli bakteri infektsioonist ei saa ravida esmavaliku antibiootikumidega
  • Usutakse, et 2050. aastal tapavad ravimresistentsed infektsioonid rohkem inimesi, kui praegu vähk

Antibiootikumid on elupäästvad sepsise ehk veremürgituse, kopsupõletiku, bakteriaalse meningiidi ja teiste tõsiste põletike puhul. Kuid need ei ole iga haiguse puhul vajalikud. Köha ja bronhiidi puhul võib paranemiseks kuluda kuni kolm nädalat, kuid antibiootikumid vähendavad seda ainult ühe või kahe päeva võrra.

Inglise Rahva tervise meditsiinijuht professor Paul Cosford ütles BBCile, et me ei vaja tavaliste haiguste jaoks antibiootikume ning enamik meist jääb aeg-ajalt haigeks ning paraneb ise, tänu oma immuunsusele. Ta ütles, et patsiendid ei peaks minema arsti juurde eeldades, et neile kirjutatakse välja antibiootikum.

Infektsioonidega, millega keha ise hakkama saab, tuleks:

  • korralikult puhata,
  • kasutada valuvaigisteid, nagu paratsetamool,
  • juua palju vedelikke.

Professor Cosford ütles, et arst on võimeline ütlema, millal antibiootikum on tõeliselt vajalik. Samuti kui võtta antibiootikume ilma tõsise vajaduseta, on tõenäolisem, et inimene haigestub mõne kuu jooksul uuesti infektsiooni, millele antibiootikumid ei toimi.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles