Kadriorus avatakse suurejoonelised maneristliku kunsti näitused

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähendamissõna kavalast majapidajast
Tähendamissõna kavalast majapidajast Foto: Marinus van Reymerswale (u 1490/1495 – u 1546/1556)

Reedel, 19. oktoobril avatakse Kadrioru kunstimuuseumis rahvusvaheline näitus «Uudistava pilguga. Maneristlik maal Varssavi Rahvusmuuseumist» ja Mikkeli muuseumis seda täiendav näitus «Rooma stiilis. Maneristlik graafika Eesti kogudest».

Kunstiliselt intrigeeriv ja esinduslik koostöönäitus Varssavi Rahvusmuuseumiga toob Kadrioru kunstimuuseumisse Poolast 36 Madalmaade maalikooliga seotud maneristlikku maali 16–17. sajandist. Näitus, kus eksponeeritakse mitmeid haruldasi ja muuseumi seinte vahelt harva välja viidavaid teoseid, juhatab sisse Eesti ja Poola Vabariigi 100. aastapäeva rahvusvahelisi kunstisündmusi. Tegemist on Eesti Kunstimuuseumi ja Varssavi Rahvusmuuseumi esimese koostöönäitusega.

Samal ajal Mikkeli muuseumis toimuv näitus «Rooma stiilis» toob publiku ette haruldased 16.–17. sajandi graafilised lehed paljudest Eesti kogudest. Eesti Kunstimuuseumi kogudele lisaks on näitusel väljas graafika Tartu Ülikooli kunstimuuseumist, Tartu Ülikooli raamatukogust, Eesti Rahvusraamatukogust, Rahvusarhiivist ja erakogudest.

Näituse kuraator Greta Koppel selgitab: «Maneristliku kunsti keskseks stiilitunnuseks on kunstipärasus. Eelnenud renessansiajastul kehtinud looduse võimalikult objektiivse jäljendamise nõude asemel on rõhk subjektiivsusel ja teatraalsusel. Ajastu kunst on tihedalt seotud õukonnakultuuriga, mida iseloomustas huvi kurioosumite ja erootika vastu, samuti kultiveeritud elegantsed maneerid ja luksuslik elustiil. Madalmaades sünteesitakse need eeskujud kohaliku, detailset kujutamisviisi väärtustava kunstitraditsiooniga ning sealjuures kannavad ka näiliselt erootilised pildid selgelt kristlik-moraliseerivat allteksti.»

Näitusega «Uudistava pilguga. Maneristlik maal Varssavi Rahvusmuuseumist» kaasneb esinduslik kataloog, mille esitlus toimub koos näituse avamisega.

Mikkeli muuseumis toimuvat näitust selgitab raamat, millele on teoseid analüüsiva ja ajastu kontekstiga siduva käsitluse kirjutanud tuntud vene kunstiteadlane, Riikliku Ermitaaži Itaalia graafika kogu hoidja Arkadi Ippolitov. Raamatu esitlus toimub käesoleva aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles