Eestisse jõudis uus, gripi vastu lisakaitset andev vaktsiin

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiin peaks haigus eeemal hoidma.
Gripivaktsiin peaks haigus eeemal hoidma. Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

Uuel gripihooajal saab end vaktsineerida Eestis neljavalentse gripivaktsiiniga VaxigripTetra, mis annab täiendava kaitse B-alatüübi gripiviiruse vastu.

Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius selgitas, et kuna gripiviirust on palju erinevaid tüvesid ning igal aastal ringlevad tüved muutuvad, ongi vajalik end igal aastal uuesti vaktsineerida.

Kui seni kasutusel olnud kolmevalentne vaktsiin annab kaitse kahe A-alatüübi gripitüve vastu ning ühe B-alatüübi tüve vastu, siis neljavalentne vaktsiin annab kaitse samade A- ja B-tüvede ning lisaks veel ühe B-tüve vastu. Sealjuures A-tüved on Laiuse sõnul eriti muutlikud ning põhjustavad ka suurema osa haigestumistest.

«WHO hinnangul põhjustavad tuleval hooajal enim haigestumisi need kolm tüve, mis on ka kolmevalentses vaktsiinis, aga teatud hulga haigestumisi võib põhjustada ka n-ö neljas tüvi,» selgitas Laius.

Ta rõhutas, et gripivaktsiin annab küll väga hea kaitse nende tüvede vastu, mis vaktsiini sees on, aga kunagi ei hoia see sajaprotsendiliselt ära haigestumisi, sest haiguse võib põhjustada mõni teine tüvi. «Sõltuvalt sellest, millised tüved sellel talvel reaalselt levima hakkavad, annab neljavalentne vaktsiin kolmevalentsega võrreldes teatava haigestumisvastase lisakaitse,» märkis ta.

Hetkel on Laiuse andmeil apteekides saadaval ainult neljavalentne vaktsiin, mis maksab 10,53 eurot, peatselt peaks apteekidesse jõudma ka kolmevalentne vaktsiin. Selle hind peaks tootja kinnitusel jääma 5-6 euro kanti. «Seega ühe tüve vastane lisakaitse maksab umbes 4-5 eurot lisaks,» lisas Laius.

Loe veel:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles