Värskest kraamist tehtud püreesupi vastu pakisupp ei saa

Sirje Rekkor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest / Postimees

Oleme harjumuspäraste tükeldatud suppide kõrval üha enam püreesuppe sööma hakanud. Sageli on need kahjuks küll pakisupid.

Mul endalgi on mõni pakisupp teinekord töölaua sahtlis tagavaraks, kui olen end liialt hiliseks ajaks tööle unustanud või on loengute vahe nii väike, et kuhugi sööma minna ei jõua. Abiks seegi, kui on vaja päeva lõpuni tegus olla. Teinekord on näiteks matkale või telkima minnes väga hea just neid kiiresti valmistatavaid ja üsna toitvaid valmissuppe tarvitada. Kuid koju ei osta ma ei purgi- ega pakisuppe kunagi, sest värsketest toiduainetest tehtud supi vastu need ikka ei saa.

Püreestamine on lihtne

Püreestatud suppe pole ise üldsegi keeruline valmistada. Pigem vastupidi, need on sageli lihtsamad valmistada kui näiteks seljanka või klimbisupp. Muidugi on ka keerukama valmistusviisiga, pidulikumaid ja väga peeneid suppe, aga pidulike einete valmistamiseks varume ju tavaliselt rohkem aega ja kannatust.

Püreestatud suppi võib valmistada puljongi või kastme baasil. Sõltuvalt sellest, millist suppi teha soovime, võib kasutada kas köögivilja-, seene-, liha- või kalapuljongit, aga ka heledat ja valget kastet.

Siinkohal tahaksin taas kord rõhutada, et puljongikuubiku ja -pulbri kasutamise asemel oleks ikka parem puljong ise keeta. Selleks saate üksikasjalikke juhiseid ajakirja 60+ eelmise aasta märtsinumbrist. Samas võib ainult häid sõnu öelda viimasel ajal müügile ilmunud valmispuljongite kohta. Jutt käib muidugi vaid nendest, mis on ilma igasuguste säilitusaineteta ja kodumaal valmistatud. Neid võib huviline otsida suuremate poekettide köögiviljaosakonna külmast osast.

Püreestatud supi maitsestamiseks võib kasutada peale erinevate soolade ja suhkrute ka vürtse, köömneid, tilli ja muud maitserohelist, mitmesuguseid maitseürte, sidrunimahla. Pidulikuma supi maitsestamiseks kasutatakse teinekord alkohoolseid jooke (näiteks valget veini, šerrit, madeirat, brändit).

Mida tasub püreestada?

Puljongi baasil keedetud püreestatud supp on tavaliselt igapäevasem, lihtsam ja valmistatud igapäevastest, tavaliselt soodsama hinnaga toiduainetest. Kuigi see ei pruugi alati paika pidada. Need supid on tavaliselt mahedamaitselised, reeglina ei kasutata neis teravaid maitseaineid. Need on organismile kergesti omastatavad ja seetõttu head nii lapse kui ka eakama kõhule. Tavaliselt pakutakse neid suppe kergemaks eineks või siis eelroaks, arvestusega kuni 2,5 dl igale sööjale.

Loe retsepte ajakirjast 60+

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles