Südame rütmihäired, püreesupp ja halb hingeõhk

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: 60+

Nõukogude ajal puhastati lauahõbedat hambapastaga ja vanu maaliraame saiapuruga ... 

Vana kunstiteose pinda on selle kordategemiseks tavaliselt vaja puhastada, sellelt vana lakk eemaldada, maali alus toestada ja täita, seejärel on vaja maali värvikaod kruntida, toonida ja lakkida. Kas sellise tööga saaks kunstihuviline hakkama ka koduste vahenditega või tuleks pöörduda spetsialisti poole? Milline maali värskendav töö tasub ise ette võtta ja millise puhul tuleks ilmtingimata spetsialisti poole pöörduda, räägib ajakirja 60+ septembrinumbris konservaator Kristina Aas.

Meie materiaalses elulaadis kulub kogu energia kallima riide, peenema toidu, uhkema maja ja kiirema auto peale. Nii kipub kodu arenduslik väärtus kahanema. Paraku muretsetakse sellise elulaadi juures ka lapsi üha vähem. Tundub, et lapse saamiseks on veel piisavalt aega või pole raha mattev kuldpuur seesmiselt ehk küllalt suur ja väliselt piisavalt särav. Milline on kodu, vanemate ja vanavanemate roll lapse kasvamisel? Miks ei tohi kodu kujuneda lapsele hotelliks, gestaapoks, kuldpuuriks ega draamastuudioks, lahkab värskes 60+ septembrinumbris psühholoog Toivo Niiberg.

Südame rütmihäired esinevad kõigil inimestel. Milline on kõige sagedamini sekkumist vajav rütmihäire, kuidas rütmihäireid diagnoositakse, milline on olulisim ravi, mida teha, kui rütmihäire on püsiv ja kas iga haigushoo korral peab ikka otsekohe kiirabisse helistama, selgitab ajakirja 60+ septembrinumbris Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloog Jüri Voitk.

Halb hingeõhk pole moodsa aja mure, juba 2000 aastat tagasi soovitas Hippokrates suu loputamiseks taimsete ürtidega rikastatud veini, et tagada meeldiv hingeõhk. Miks küll suust paha haisu tuleb, mis seda võib tekitada, millistele tõsistele haigustele see võib viidata ja kuidas sellega võidelda, saab lugeda ajakirja 60+ septembrinumbrist.

Kui küsida, milline meie igapäevastest toiduainetest kuulub inimese ainevahetusele sobilike toiduainete edetabeli absoluutsesse tippu − siis vastus on muna! Mis munas leidub, mis on munakoore all, miks võiks muna süüa igas elueas ja kas muna söömine ohustab inimorganismi liigse kolesterooliga, annab ammendava vastuse meditsiinidoktor ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer.

Fotograaf Peeter Langovits meenutab oma arhiivist välja otsitud fotodega ja ülevate tunnetega uutmistuultega saabunud muutuste aega, mida ta koges Saaremaal 1989. aasta suvel. Saarele minek oli siis mandrimehele nagu sõit välismaale, ainult valuutat polnud vaja vahetada. See-eest pidi sul Saaremaa piiritsooni külastamiseks luba taskus olema. Saaremaale pääsesid vaid need, kel oli sissekirjutus või kellele olid sugulaste küllakutsete põhjal load vormistatud. Mis Peeter Langovitsi kaamerasilma ette jäi, saab näha 60+ värskest numbrist.

Köögikülgede autor Sirje Rekkor kirjutab, et värskest kraamist tehtud püreesupi vastu ei saa ükski pakisupp. Ta annab nõu, kuidas püreestada, mida tasub püreestada ja kuidas teha kastme baasil püreesuppi. Loomulikult ei puudu 60+ septembrinumbrist ka retseptid.

60+ septembrinumbris kirjutab BENU proviisor Virge Sokk apteegis müüdavatest igas hinnas ja igasugustest vererõhuaparaatidest ja sellest, milline neist koju osta. Tea Raidsalu jagab nippe, muuseas ka seda, mida teha siis, kui naelaulatajat kõrval pole.

Ajakirjas 60+ on ka kolumn ja suur ristsõna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles