Maitsev ja kasulik: mida head saab kukeseentest?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukeseened metsas. Foto on illustreeriv.
Kukeseened metsas. Foto on illustreeriv. Foto: LAURA OKS/PM/SCANPIX BALTICS

Kukeseeni leidub metsas hilissügiseni. Need on kasulikud karotenoidide allikad, mille toiduks valmistamisel on võtmesõnaks lihtsus. 

Kukeseeni saab karmide öökülmade puudumisel korjata kuni hilissügiseni. Märgates ühte kukeseent, tasub ringi vaadata, sest ilmselt on ümbruses kuldkollaseid seenemütse veel, kirjutab trenniajakiri.ee.

Kukeseen sisaldab peamiselt vett, lausa 91–93 protsenti. Valke sisaldavad värsked kukeseened 2,5 protsenti ja süsivesikuid, glükogeeni ja trehaloosi 2 protsenti. Kuigi rasvu on kollastes seentes vähe, ainult 0,4 protsenti, on need võrreldes teiste seentega lausa rasvarohked.  

Seentes on hulgaliselt mikrotoitaineid. Kollase värvi annavad seentele karotenoidid, millest meie organism saab sünteesida ka A-vitamiini. Veel sisaldavad kukeseened D-vitamiini ning B-rühma vitamiine, peamiselt B1- ja B3-vitamiini.

Kukeseente kasutusvõimalused on väga laiad. Kõige paremini tuleb seente maitse esile lihtsamates roogades. Seente maitsestamiseks on parimad või, sool ja purustatud must pipar. Praetuid seeni võib lisada köögiviljatoitudele, süüa liha kõrvale, segada leivamäärdesse, suppi või salatisse. 

Seeni võib ka kuivatada ja jahvatada pulbriks, mida saab talvel maitseainena kasutada. Kukeseeni saab kuivatada praeahjus – puhtad ja kuivad seened tuleks panna 50–60-kraadise kuumuse kätte ning ahju uks irvakile jätta.

Praetud kukeseened tomatiga

Vaja läheb: värskeid puhastatud kukeseeni, praadimiseks võid või õli, kaks keskmist tomatit, soovi korral mugulsibulat, soola-pipart maitse järgi, hakitud maitserohelist

Valmistamine: Grilli tavalisel pannil kaks viilu tomatit iga sööja kohta, prae sibularattad võis või õlis kuldseks. Seejärel prae terved kukeseened kuumas võis kergelt läbi ja maitsesta. Tõsta igale kuumale tomativiilule kuldsed sibularõngad ja kuhja sinna praetud kukeseened. Kõige paremini sobivad kõrvale kuumad keedetud värsked kartulid.

Kukeseente valmistamise nipid:

  • Piisab kui seened ainult pintsliga puhtaks harjata, pesta pole neid vaja.
  • Praadida on parem terveid seeni, sest hakituna eraldavad need liialt mahla.
  • Maitseainetega ole tagasihoidlik, lisa vaid võid, soola ja pipart
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles