Eesti meditsiinisüsteemiga rahulolematu Saaremaa perearst pöördus Hiina ravikunsti poole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuling näeb akupunktuuri kui väga efektiivset valuravi meetodit.
Tuuling näeb akupunktuuri kui väga efektiivset valuravi meetodit. Illustratsioon: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Suure kogemusega Saaremaa perearst Kersti Tuuling loobus senisest ametist ja alustas Hiina meditsiini õpinguid. Tulevikus plaanib ta kaks elukutset ühendada ning üksteist täiendama panna. 

15 aastat Kuressaare perearstina töötanud Kersti Tuuling, loobus 2015. aastal oma nimistust ja alustas Hiina meditsiini õpingutega. Pärast täiendusmeditsiini õppimist soovib Tuuling väikese nimistuga edasi töötada, praktiseerides parallelselt ka Hiina meditsiini, kirjutab Med24.

Kersti Tuulingu sõnul oli tal tekkinud Eesti meditsiinisüsteemi osas teatud rahulolematus. «Sel hetkel ma ei osanudki veel öelda, kas, kui palju ja kus ma arstina edasi tegutsema jään. Selge otsus oli vaid see, et tahan muutust ja selle muutuse ma teen,» tunnistas ta.

Edasi läks Tuuling 2016. aastal Rene Bürklandi korraldatud Hiina meditsiini kursustele, mis kestavad kokku kolm aastat.

Õpingute kõrvalt töötab Tuuling Kuressaares abiarstina. «Perearstitöö on ikka väga hinges kinni,» põhjendas arst. Ta lisas, et abiarstina töötamine on hetkel talle igati sobiv variant – ta ei tööta nii suure koormusega ja tal on võimalik alati ära käia.

See, kas pärast täiendmeditsiini õpinguid võib Tuulingut taas Saaremaa perearstide nimekirjast leida, sõltub tema sõnul sellest, milline on areng Eesti tervishoius. «Ideaal oleks see, et saaksin töötada väiksema nimistuga ja saaksin selle nimistuga töötades rakendada ka Hiina meditsiini oskusi. Kuna aga arste on nii vähe, siis praegu tegutsevad nimistud üha paisuvad. Kui nimistus on üle 2000 inimese, siis on ebareaalne neid kahte asja koos teha. Sel juhul tuleb teha valik ühe või teise kasuks, aga seda ma praegu veel prognoosida ei oska,» seletas Tuuling.

Tuuling usub, et see oleks väga efektiivne mudel, kui perearstil oleks täiendavalt veel teadmisi Hiina meditsiinist, praktiseerides kas või ainult akupunktuuri kui väga efektiivset valuravi meetodit.

Tema silmis on lääne ja hiina meditsiin teineteist täiendavad. «Pigem ikkagi aitab lääne meditsiin väga hästi ägedate konkreetsete seisundite puhul. Ida meditsiinis on aga väga tugev ennetav külg ja selliste probleemide lahendamine, kus lääne meditsiin ütleb, et meil ei ole ravimit selle seisundi, näiteks väsimuse, vastu. Ka köha saab ravida erineval viisil ning hea on pakkuda patsiendile võimalust ka teisi meetodeid proovida,» selgitas Tuuling. Ta lisas, et parim viis on see, mis aitab haiguse ära hoida ja tervena püsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles