Peavalu õde: välja tuleb selgitada valu põhjus

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu ei pea kannatama, vaid tuleb leida selle põhjus.
Peavalu ei pea kannatama, vaid tuleb leida selle põhjus. Illustratsioon: Volodymyr Melnyk/Panthermedia/Scanpix

Valuvaigisti asemel võib peavalu leevendada hoopis lihaspinge lõdevestamine ja korralik toitumine ning veejoomine. 

«Vajadusel tuleks võtta piisavas koguses sobivat valuvaigistit, migreeni korral võimalikult valu alguses, kuid tavalise peavalu korral võib enesetunnet leevendada ka puhkamine ja koormuse vähendamine,» rääkis peavaluõde Egle Türk. Migreeniga inimesed võivad end paremini tunda heites pikali jahedasse hämarasse ruumi.

«Pingetüüpi peavalu korral võib abi olla värskes õhus jalutamisest, kaela lihaspinget leevendavatest võimlemisharjutustest, soojast vannist või dušist, kinesioteipimisest, kergest õlavöötme ja kaelalihaste massaažist näiteks tennisepallidega,» rääkis peavaluõde Egle Türk.

Viimase jaoks soovitas ta seista vastu seina, asetada kaks tennisepalli riidest koti või puhta soki sisse, et need laiali ei läheks ning panna tennisepallid oma ülaselja ja seina vahele. Nendega saab pinges lihaseid masseerida rullides neid mööda ülaselga. Masseerimisel tuleb aga vältida lülisammast.

Abi saab lihaspinge vähendamisest

«Peavaluga aitavad toime tulla ka erinevad lõdvestusharjutused – lihaslõõgastus, sügav hingamine, visualiseerimine,» seletas Türk. Ta lisas, et peavaluga kaasneda võivat kaela lihaspinget leevendab näiteks külmageeliga määrimine või apteegis müüdavad külmaplaastrid. «Samuti võib abi olla külma või sooja kasutamisest, kas eraldi või vaheldumisi näiteks otsmikul, kuklas või oimupiirkonnas,» lisas peavaluõde.

Kui peavalu on tingitud liiga pikast söömata olekust või vedelikupuudusest, tuleks süüa kerge eine ning juua vett.

Kuidas peavalu ennetada?

Peavaluõe sõnul tuleb alati kasuks tasakaalustatud toitumine ja veetarbimine. Ta soovitas süüa sagedamini, aga väiksemaid portsjoneid korraga. «See ennetab liiga pikki söögivaheaegasid, mis võivad mõnedel inimestel peavalu tekitada,» selgitas ta. Lisaks tagab tasakaalustatud toitumine organismile vajalikud toitained, vitamiinid ja mineraalained, mille puudus võib samuti vahel peavalu põhjustada.

«Ka vedelikupuudus võib soodustada peavalu ning tuleb meeles pidada, et täiskasvanud inimese veevajadus on 28-35 milliliitrit kehakaalu kilogrammi kohta, mille sisse jääb ka toidust saadav vesi,» rääkis Türk. See teeb näiteks 65 kilogrammi kaaluva inimese veevajaduseks ligikaudu 1,8 liitrit vett.

Vältida tuleks ka liigset stressi – pingelangus võib vallandada migreenihoo. Õe sõnul tuleks teada, et emotsionaalne pinge tekitab ka lihaspinget. Sagedaste peavalude korral võib olla abi kognitiiv-käitumuslikust teraapiast. «Migreeniga inimesed saavad vähendada oma peavalude sagedust, kui väldivad peavalu vallandavaid tegureid, mis on igaühel erinevad,» rääkis Türk.

Stressi maandamiseks soovitab ta liikuda regulaarselt mõõduka koormusega – see vabastab keha stressihormoonidest ja parandab meeleolu ning unekvaliteeti. «Töö juures pea kinni tööergonoomikast ja korrigeeri oma kehaasendit kodutöid sooritades – pea piiri arvuti ja nutiseadmete kasutamisega tehes regulaarseid pause,» andis peavaluõde nõu. Ta soovitas hoida tasakaalu töö ja puhkuse vahel ning vajadusel otsida lihaspingete leevendamisel abi füsioterapeudilt.

Kui peavalud on sagedased, segavad elukvaliteeti, tekib uut tüüpi peavalu, kaasneb teisi sümptomeid või peavalu vaevab last, tuleks pöörduda arsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles