Vähk, mille riski kasvatad alkoholi tarbides

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholikoguseid seostati nahavähi esinemisega. Kokteile võib aga teha ka ilma alkoholita.
Alkoholikoguseid seostati nahavähi esinemisega. Kokteile võib aga teha ka ilma alkoholita. Foto: Panther Media / Scanpix / Leung Cho Pan

Hiljutises uuringus leidsid teadlased seose tarbitud alkoholikoguse ja mittemelanoomse nahavähi esinemise sageduse vahel.

Praeguseks on seostatud alkoholi vähemalt seitsme vähitüübiga, kirjutab Newser.

Mittemelanoomne nahavähk on otseselt seotud ultravioletkiirgusega. Ühtlasi on tegemist ühe levinuima vähivormiga maailmas. Näiteks 2014. aastal räägiti Hugh Jackmanist, kelle ninast eemaldati kuus pahaloomulist mittemelanoomset kasvajat. Toona rõhutas ta ka päikesekreemi kandmise olulisust.

Selles ülevaateuuringus analüüsisid teadlased 13 teadustööd, mis puudutasid basaalrakulist ja lamerakulist nahavähki. Teadustööst selgus, et iga päeva jooksul tarbitud kümme grammi alkoholi tõstis basaalrakulise nahavähiriski seitse protsenti ja lamerakulise nahavähi riski 11 protsenti.

Uuringu vanemautori Eunyoung Cho hinnangul on see oluline uurimistulemus, sest nahavähi ennetamiseks on vähe meetodeid.

Üheks sellise tendentsi esinemise põhjuseks peetakse seda, et alkoholi tarbinud inimestel on suurem tõenäosus päikese käes ära põleda.

Värske uuring avaldati ajakirjas British Journal of Dermatology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles