Vähieksperdi kümme soovitust, kuidas kasvajaid ennetada (4)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõõdukas füüsiline aktiivsus on kindlasti üks faktor, mis aitab vältida haigusi.
Mõõdukas füüsiline aktiivsus on kindlasti üks faktor, mis aitab vältida haigusi. Illustratsioon: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Vähiennetuses on olulised nii regulaarsed, eale ja soodumustele vastavad uuringuid kui ka üleüldine eluviis.

Peaaegu 60 aastat arstina töötanud Henry Linch on siiani pühendunud varajasele vähi ennetamisele ja avastamisele ning jagab Newsmaxile antud intervjuus oma soovitusi, kuidas vähktõbe vältida.

Vähiravi arsti ja vähiuurija Lynchi jaoks ei ole 60-aastane karjäär veel piisav ning ta ei kavatse tööd lõpetada. Vähigeneetika isa järgi nimetati pärilik mitte-polüpoosne kolorektaalvähk ehk Lynchi sündroom, mis on kõige levinuim päriliku soolevähi vorm.

Lynchi nõuanded vähi ennetamiseks:

  • Tutvu oma pere meditsiinilise ajalooga. Märgates mustrit vähi tekkimises, aruta oma arstiga, kas oleks vajadust konsulteerida geneetikaalase nõustajaga.
  • Isegi, kui sul ei ole geneetilist soodumust vähi tekkeks, läbi vähiuuringud, mis on sulle vastavalt eale ja soole soovitatud. Need aitavad avastada juhuslikke vähke, mille tekkepõhjus ei ole teada, kuid mis on valdavad vähijuhtumid.
  • Tee regulaarseid kolposkoopia ehk emakakaela uuringuid, et avastada emakakaelavähk. Kui inimesel on pärilik geenimutatsioon, suurendab see tema riski ning kolposkoopia uuringuid peaks alustama juba üsna varases eas, 20–25-aastaselt. Keskmise riskiga inimestel tuleks esimene uuring teha 40. ja 50. eluaasta vahel ning korrata seda iga viie aasta tagant.
  • Väldi liigset kiirgust, ära tee kiirgust sisaldavaid teste nagu röntgen, kompuutertomograafia, kui need ei ole vajalikud.
  • Vähenda päikese käes olemist ja ära käi solaariumis.
  • Ära suitseta ega kasuta tubakatooteid. Tubaka kasutamisega seotakse peale kopsuvähi veel neeru- ja põievähki. Juues alkoholi, võiks seda teha mõõdukalt. On tõendeid, et liigne alkoholitarbimine seostub seedetrakti-, söögitoru- ja kõhunäärmevähiga.
  • Püsi oma ideaalkaalu lähedal. Liigne kaal panustab erinevat tüüpi vähkide riski, nagu rinnavähi, kuid samuti on suurem võimalus haigestuda diabeeti ning südame- ja veresoonkonnahaigustesse.
  • Söö mõistlikult tervislikult. Lynch ei usu, et oleks kindel toit, mis ennetab või põhjustab vähki ja ei soovita ühtegi kindlat toidulisandit, sest nende toimimise kohta ei ole piisavalt teaduslikku tõestust. Küll aga arvab ta, et see on valdkond, millel tasuks silma peal hoida.
  • Naudi igapäevast mõõdukat treeningut, kuid kui sul on südame-veresoonkonna haiguste risk, tuleks läbida enne tervisekontroll.
  • Leia endale eesmärk. Inimeste aitamine on nooreks jäämise saladus.
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles