Pimedate hulk maailmas kolmekordistub

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaegnägijate hulk kasvab koos rahvastiku vananemisega.
Vaegnägijate hulk kasvab koos rahvastiku vananemisega. Foto: Caro / Sorge / Scanpix

Kui pimeduse ravi rohkem rahastama ei hakata, kasvab 33 aastaga pimedate arv maailmas 79 miljoni inimese võrra. Seda peamiselt vananeva rahvastiku tõttu.

Väljaandes Lancet Global Health avaldatud uuringust selgus, et pimedate hulk kasvab 2050. aastaks 36 miljonilt 115 miljonile. Seda juhul, kui ravivõimaluste rahastust ei suurendata, vahendab BBC News.

Pimedate arv kasvab suuresti vananeva ühiskonna tulemusena. Enim pimedaid elab Lõuna-Aasias ja Sahara-taguses Aafrikas.

200 miljonit näeb halvasti

Kuigi nägemisvaegustega inimeste osakaal maailmas tegelikult langeb, siis kuna maailma rahvastik vananeb ja inimesed elavad kauem, suureneb tulevastel dekaadidel ka nägemisprobleemidega inimeste hulk.

Uuringus kasutati 188 riigi andmeid ning selgus, et 200 miljonit inimest maailmas juba elavad mõõduka kuni sügava nägemiskahjustusega. Nende inimeste arv kasvab 2050. a. eeldatavasti 550 miljonini.

«Ka kerge nägemise kahjustus võib omada suurt mõju inimese elule,» ütles uuringu juhtivautor Anglia Ruskini ülikooli professor Rupert Bourne. Tema sõnul väheneb selliste inimeste iseseisvus. Sageli ei või nad enam näiteks autot juhtida, nad ei saa õppida ega saa iseseisvalt majandatud, lisas Bourne.

Tuleks rahastada operatsioone ja võimaldada õigeid prille

Uuringus soovitatakse investeerida silmahaiguste ravisse, näiteks rahastada silmakae operatsioone ja võimaldada inimestele õigeid nägemist korrigeerivaid prille.

Bourne’i hinnangul on nimetatud meetmete rakendamine kõige tulusam investeering. «Need on kõige kergemini rakendatavad ka arenevates piirkondades,» ütles ta. «Need on odavad, nõuavad vähest infrastruktuuri ja võimaldavad riigi majandust parendada, sest inimesed oleksid jälle töövõimelised,» lisas Bourne.

Rohkem kui kolmekümnes riigis tegutseva heategevusorganisatsiooni Sightsaversi esindaja Imran Khan ütles, et arengumaades tuleks täiustada meditsiinisüsteeme ning kirurge ja arste tuleks treenida silmade pikaajalises ravimises.

Pimedate hulk maailmas

  • 11,7 miljonit Lõuna-Aasias.
  • 6,2 miljonit Ida-Aasias.
  • 3,5 miljonit Kagu-Aasias.
  • Rohkem kui 4 protsenti Sahara-tagusest Aafrikast.
  • Vähem kui 0,5 protsenti Lääne-Euroopast.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles