Vaktsineerimine ei aidanud: soomlane haigestus Itaalia-reisil leetritesse

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Fred Tanneau /AFP / Scanpix

Itaalia-reisilt naasnud täiskasvanud soomlane haigestus leetritesse, ehkki teda oli lapsepõlves selle taudi vastu vaktsineeritud. Spetsialistide sõnul on see võimalik, kuid samas rõhutatakse, et seda juhtub harva ja vaktsineeritud põevad haigust kergemini läbi ning ei nakata teisi.

Pirkanmaal elaval soomlasel ilmnesid pärast reisi palavik ja lööve. Ka mitmel reisikaaslasel on ilmnenud kahtlased sümptomid. Neilt võetud analüüside tulemused selguvad neljapäeval, vahendas Iltalehti.

Pirkanmaa peaarsti asetäitja Reetta Huttuneni sõnul oli kogu reisiseltskond haigestunuga Itaalias kokku puutunud. Kõik nad olid kas vaktsineeritud või leetreid juba varem põdenud. Huttunen märkis, et vaktsineeritud inimese nakatumine leetritesse on võimalik, kuid seda juhtub väga harva. On äärmiselt ebatõenäoline, et vaktsineeritud, kuid sellegipoolest haigestunud inimene nakataks teisi.

«On ebatõenäoline, et sellest tekiks epideemia,» rõhutas Huttunen.

Haigestunu reisikaaslased on praegu kodus karantiinis.

Huttunen märkis, et inimeste vaktsineeritus on Euroopas langenud ohtlikult madalale tasemele. Itaalias on tänavu leetritesse haigestunud 3800 inimest, kellest kuut protsenti on varem selle taudi vastu vaktsineeritud.

Arst rõhutas, et sellest hoolimata on kaitsepookimine vajalik, sest vaktsineeritud inimesel ilmnevad kergemad haigussümptomid ning neilt leetrid teistele üle ei kandu.

Et kaitsta end leetrite eest, piisab arsti sõnul kahest leetrivaktsiini doosist. Varem leetritesse nakatunud on hiljem taudi eest kaitstud. Leetrite vastu võib vaktsineerida ka siis, kui ei olda kindlad, kas varem on selle haiguse vastast vaktsiini saadud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles