Maasikate söömine tuleb vanaduses kasuks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on maasikate hooaeg.
Praegu on maasikate hooaeg. Foto: PantherMedia / Scanpix / Andreas Berheide

Hiljutisest uuringust selgub, et maasikates sisalduv loomulik ühend fisetiin mõjub vanaduses hästi vaimsete võimete säilitamisele. 

Teadlased jõudsid järeldusele, et see ühend aitab vähendada vaimsete võimete langust ja näiteks Alzheimeri tõve või insuldi tekkimist, kirjutab Newsmax. 

Tootjad on lisanud fisetiini paljudesse tervisetoodetesse, kuid seni ei ole selle ühendi mõju piisavalt testitud, rääkis uuringu vanemautor Pamela Maher. Ta lisas, et uurimitöö põhjal arvavad teadlased, et fisetiin võib aidata ära hoida ka paljusid vanusega seotud neurodegeneratiivseid haigusi, mitte vaid Alzheimeri tõve. 

Maher on uurinud fisetiini enam kui kümnendi. Tegemist on flavonoidiga, millel on tugevad antioksüdantsed omadused. Ühes varasemas uuringus toodi näiteks välja, et see vähendas geneetiliselt muundatud hiirtel Alzheimeri tõvega seotud mälukaotust. 

Alzheimeri tõvega hiiri uurides said teadlased aru, et haigus seostus põletikunäitajatega. Kui aga hiirtele anti fisetiini, hakkas nende organism tootma põletikuvastaseid molekule. Samuti hoidis see ühend ära mälukaotuse ja õppimishäired. 

Lisaks vaimse võimekuse säilimisele on varem leitud, et maasikad aitavad ära hoida ka söögitoruvähki. 

Uuring avaldati ajakirjas Journals of Gerontology Series A.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles