Kiriku ukse lukk andis välja meistri nime

Sirje Lemmik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga Jaani kiriku remonditööd on aeg-ajalt pakkunud ehitusmeestele huvitavaid leide. OÜ Novabild juht Ants Sütt ja SA Valga Jaani Kiriku Renoveerimine juhatuse liige Sirje Päss uurimas uhket ukselukku ja selle katte siseküljelt leitud lukumeistri andmeid.
Valga Jaani kiriku remonditööd on aeg-ajalt pakkunud ehitusmeestele huvitavaid leide. OÜ Novabild juht Ants Sütt ja SA Valga Jaani Kiriku Renoveerimine juhatuse liige Sirje Päss uurimas uhket ukselukku ja selle katte siseküljelt leitud lukumeistri andmeid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga Jaani kirikus avastasid töömehed järjekordse ajaloolise leiu. Torniosast kiriku saali viivate uste mahavõtmisel leiti ukseluku pronksist katte siseküljelt arvatava meistri nimi, aastaarv ja graveeritud allkiri.

Luku kattelt võib selgelt lugeda nime Friedrich Wilhelm Eisberger ja aastat 1808. «See on käsitsi sepatööna metallist valmistatud lukk, millel peal pronksist kate. Lukk on hästi säilinud, mehhanismid sees küll ei töötanud, olid lagunenud, kuid õnneks olid kõik jupid alles ja saime enam-vähem taastatud,» tõdes kirikut remontiva OÜ Novabild juht Ants Sütt.

Vallatu näkineid

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles