Tervisenõu: kas suuvett peaks kasutama või mitte?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suuvett ei pea kasutama, kui inimene peseb korralikult hambaid ja tal ei ole suuhaigusi.
Suuvett ei pea kasutama, kui inimene peseb korralikult hambaid ja tal ei ole suuhaigusi. Foto: PantherMedia / Scanpix / Andriy Popov

Suuvee kasutamine on saanud paljude inimeste igapäevaseks suuhoolduse osaks, lubades tervemaid hambaid ja igemeid, vähem hambakivi ja kattu ning paremat hingeõhku. Kas seda aga üldse peaks kasutama? 

Vastab suuhügienist Piret Mägi: 

Tervete hammaste ja igemete aluseks on regulaarne puhastusrutiin. See tähendab hammaste harjamist kaks korda päevas, korraga 2–3 minutit fluoriidi sisaldava hambapastaga.

Hambaid tuleks pesta hommikul kohe pärast ärkamist ja õhtul enne magama minemist. Kuna hambaharjaga ei pääse puhastama kitsaid hambavahesid, tuleb lisaks kasutada veel hambaniiti või veepritsi.

Kui inimene puhastab hambaid korrektselt ja suuhaigused puuduvad, siis suuvett lisaks kasutama ei pea. Mõningatel juhtudel on suuvee kasutamine siiski vajalik.

Mis vahe neil on?

Suuveed saab jaotada kahte gruppi: kosmeetilised suuveed ja terapeutilised ehk ravi eesmärgiks mõeldud tooted.

Kosmeetilised suuveed värskendavad ajutiselt hingeõhku, on tavaliselt piparmündi lõhna ja maitsega. Ajutine värskendus on aga ka kõik, mida need tooted teevad. Pärast lühikese aja möödumist on piparmündimaitse kadunud ja toodet peab uuesti kasutama. Kosmeetilised suuveed ei ravi suu- ja hambahaigusi ega saa jagu halvast hingeõhust.

Seevastu terapeutilised suuveed on mõeldud mitmete suuhaiguste leevenduseks. Tasub aga meeles pidada, et üksnes suuveega ei ole võimalik ravida näiteks ei igemepõletikku ega halba hingeõhku. Esmalt tuleks külastada suuhügienisti või hambaarsti, kes eemaldab hammastelt katu ja hambakivi ning annab seejärel ka juhised õigeteks hügieenivõteteks.

Olemas on ka valgendavad suuveed, mis ennetavad pigmendi teket ja aitavad puhastada hambaid katust.

Et suuveest oleks ka kasu, tuleb kindlasti lugeda pakendil olevat kasutusjuhendit ning toodet vastavalt sellele kasutada!

Loe suuvee kasutamise kohta pikemalt kliinik.ee-st.


Vaata ka teisi tervisenõu lugusid:

Tervisenõu: kas haisev suu viitab haigusele?

Tervisenõu: kuidas veenlaienditest lahti saada?

Tervisenõu: kuidas eemaldada puuki?

Tervisenõu: kas vitamiine tasub võtta?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles