5 põhjust, miks suu kaudu hingata on ohtlik

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees on sohvale magama läänud, suu lahti, käsi üle ääre rippu.
Mees on sohvale magama läänud, suu lahti, käsi üle ääre rippu. Foto: Tracy King 7 panthermedia

Kuigi suuhingamine võib tekkida täiskasvanutel ja lastel erinevatel põhjustel, on süüdlane on tavaliselt ninakinnisus. Tõsisele probleemile leidub ka lahendusi.

Kui me hingame normaalselt läbi nina, õhk soojendatakse ja niisutatakse enne, kui see jõuab meie kopsudesse. Kui inimesel on läbi nina raske hingata, peab ta tõmbama sisse külma ja kuiva õhku läbi suu.

Mis seda põhjustab?

Sisuliselt vale hingamine, läbi suu hingamine võib juhtuda mitmel põhjusel. «Mõned lapsed teevad seda harjumusest,» selgitab Veronique Benhamou, kes on McGilli ülikoolis Montrealis hambakirurgia direktor. «Nende hambumus võib olla vale või lõualuu ja hammaste asend sellised, et magades ei lähe huuled päris kokku». Samuti võib laps kannatada erakordselt suurte mandlite tõttu, mis võivad hingamist takistada.

5 probleemi, mis tekivad suuhingamisest

  1. Üheks kõige sagedasemaks kõrvalnähuks suuhingamisele on liiga kuiv suu. Normaalsetes tingimustes peseb sülg pidevalt suust baktereid. Kui suu kuivab võivad bakterid kergemini võimust võtta ja põhjustada hambaauke.
  2. Samuti võib suuhingamine põhjustada unehäired, mis panevad inimesi keset ööd hapnikupuuduse tõttu ärkama. Laste unepuudus võib vähendada nende tähelepanu ja keskendumisvõimet koolis ja viia tähelepanuhäireteni.
  3. Täiskasvanute suuhingamine võib olla seotud uneapnoega, siis tunned ka järgmisel päeval väsimustunnet.
  4. Suuhingajatel on sageli krooniliselt punased ja põletikulised igemed, isegi kui nende tervis on muidu hea. Täiskasvanutel võivad esineda ka veritsevad igemed või tekkida sageli hambaaugud.
  5. Kuna see kuivatab suud, võib see põhjustada püsivalt halva hingeõhu, mis ei kao ka nätsu närides või muul moel suud värskendades.

Mida teha, kui oled suuhingaja?

Oluline on kindlaks teha, miks sa hingad suu kaudu, alles siis saab seda parandada. «Kui põhjus on suurtes mandlites, siis nende eemaldamine võib olla üks võimalus,» ütleb Kanada Ontario dentistide seltsi president doktor Harry Hoediono. Kui probleem on strukturaalne ja laps ei saa näiteks oma huuli sulgeda üle liiga laiade esihammaste, siis lahendus võib olla ortodontiline ravi.

Samuti aitab suukuivust leevendada niisutaja kasutamine enne magamist. Benhamou soovitab vahel patsientidel enne magamaminekut hõõruda igemetele väike kogus E-vitamiini õli, mis hoiab ära nende öise kuivamise.

Dr Hoediono ütleb, et põhjalik kontroll aitab kindlaks teha, kas suuhingamine on probleem. Samuti on oluline, et vanemad otsiksid märke lapse suuhingamisest, et  probleemi saaks lahendada enne selle halvenemist.

«Üks ema tõi minu juurde oma lapse,» meenutab ta. «Tal olid ülikuivad igemed, suukuivus, ülemine hambarida ulatus üle alumise ja ninaõõnsused takistatud. Suunasin nad kirurgi juurde ja ta saadeti operatsioonile. Nad eemaldasid takistuse ja varsti pärast seda tundis laps end paremini ja ka koolis läks tal paremini!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles