Lahkus armastatud Eskimo-onu

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evald Rooma oma viimasel, 105. sünnipäeval.
Evald Rooma oma viimasel, 105. sünnipäeval. Foto: Sille Annuk

Täna pärast keskpäeva suri Tartus oma korteris Evald Rooma.

Tema hooldaja ja kauaaegne äripartner Helju Pommer ütles, et Evaldi tervis oli viimastel päevadel kehvavõitu ning ta lahkus oma voodis vaikselt.

«On tõesti väga kahju ja suur tänu teile kaastunde eest,» ütles Helju Pommer telefonis.

Ärasaatmise aega ja kohta nii ruttu pärast kurba sündmust ei osanud ta veel öelda.

«Matuste ja kõigega tuleb hakata nüüd siin ise tegelema,» lausus ta.

Evald Rooma sündis 6. juulil 1911 Tartus. Ta oli Eesti ettevõtja ning tema tuntuim algatus on 1934. aastal Tartus asutatud Eskimo jäätisetööstus. Lisaks pani ta omal ajal käima isikliku kondiitri- ja kulinaariatööstuse.

Aga Evald Rooma on ehitanud ka mootoreid, vedanud bensiini, juhtinud taksosid ja töötanud paadimehena.

Oma jäätisetööstuse taastas ta eaka mehena veel nõukogude aja lõpul ning ta arhailine jäätisekiosk Tartu bussijaama külje all oli paljudele magusasõpradele üks iseenesest mõistetav asi.

Ta kauples jäätisega 2011. aasta suveni!

Rooma armastas kirglikult vett ja nagu juba öeldud - paate. Sestap oli ta valinud oma korteri Anne kanali ja Emajõe lähedusse, et saaks kiiresti vee äärde. Kas siis ujuma või niisama jõge vaatama.

Viimastel aastatel suhtus ta väga soosivalt Tartu talisuplejatesse. Tema välja pandud karikale on juba viis aastat hilissügiseti Anne kanalis korraldatud taliujumisvõistlust Anne Ahven.

Evald Roomat on autasustatud Tartu Tähe teenetemärgiga.

100. sünnipäevaks paigaldas Tartu linn korrusmaja välisukse kõrvale, kus Evald elas, nimelise pingi.

2014. aastal sai Tasku keskuse lähedal paiknev Tartu teerajajate allee Eskimo jäätisetööstuse rajaja Evald Rooma pronksi valatud jalajäljed.

Oma legendaarsed Eskimo jäätiste retseptid pärandas Evald Rooma juba eluajal Eesti kodumaisele jäätisetööstusele Balbiino, kus nende järgi valmistatakse populaarset Onu Eskimo jäätisesarja.

Ja suurem jagu Evald Rooma esimese iseseisvuse aegsetest jäätisevalmistamise masinatest on hoiul Balbiino jäätisemuuseumis, kus neid saavad uudistamas käia kõik jäätisesõbrad.

Kuni tänaseni oli Evald Rooma Tartu ja Tartumaa vanim elanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles