Kas transrasvad mõjutavad infarkti- ja insuldiriski?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transrasvu sisaldavad paljud küpsetised, aga ka näiteks krõpsud ja praetud toidud.
Transrasvu sisaldavad paljud küpsetised, aga ka näiteks krõpsud ja praetud toidud. Foto: PantherMedia / Scanpix / Robert Przybysz

Piirkondades, kus transrasvade sisaldusele toiduainetes on seatud piirangud, on inimestel vähem infarkte ja insulte kui neil, kes elavad kohtades, kus transrasvade sisaldust toiduainetes ei piirata.

Chicago ja Yale'i ülikooli teadlased võrdlesid New Yorgi osariigi piirkondi, kus restoranides ja toidupoodides on transrasvadega toiduained keelatud või on lubatud piirangutega, nende osariikidega, kus piiranguid üldse pole, kirjutab ERR Novaator.

Teadlaste kogutud andmetest selgus, et kolm aastat pärast piirangute kehtestamist vähenes keelupiirkondades infarkti ja insuldiga haiglasse sattunute hulk 6,2 protsenti. Uuringu juhtivautori Eric Brandti sõnul on tegu märkimisväärse langusega.

Ajakirjas JAMA Cardiology avaldatud uuring on üks esimesi näiteid transrasvade regulatsiooni mõju kohta maailmas.

Loe pikemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles