Veenilaiendid ei tähenda sageli rasket haigust

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresoontekirurgi sõnul on vähemalt 30 protsendil inimestest veenilaienditele pärilik eelsoodumus.
Veresoontekirurgi sõnul on vähemalt 30 protsendil inimestest veenilaienditele pärilik eelsoodumus. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi veenilaiendid on inetu ning ebamugavust tekitav terviseprobleem, ei tähenda see 90 protsendil juhtudest, et inimene on raskelt haige, kinnitas Ida-Tallinna keskhaigla veresoontekirurg Veronika Palmiste.

Veenilaiendite tekkimine on arsti sõnul otseselt seotud geneetilise eelsoodumuse ning hormonaalse kõikumisega, kirjutab Terviseuudised.

Esimesed võrgud või veenimügarikud jalgadel võivad olla nähtavad juba teismeeas. Just hormonaalse kõikumise tõttu seostavad palju naised üle maailma veenilaiendite tekkimist laste saamisega. Sageli tõmmatakse raseduste ja visuaalselt koledate jalgade vahele lausa võrdusmärk.

Kas ma tohin saunas käia, kui mul on veenilaiendid?

Pole tõestust, et saunatamine põhjustaks veenilaiendite teket. Saunast võiks hoiduda kohe pärast veenilaiendite korrektsiooni - mitte veenilaiendite taastekke vältimiseks, kuid muul põhjusel.

Kas ma tohin kõrgeid kontsi kanda?

Kõrged kontsad rikuvad küll labajala kuju ning põhjustavad pikemal kandmisel jalavalu, kuid ei ole tõestust, et need oleksid süüdi veenilaiendite tekkes.

Loe pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles