«Pealtnägija»: haigekassa hüvitab kallist melanoomiravimit valikuliselt

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Niin näitab melanoomi.
Dr Niin näitab melanoomi. Foto: Hanneli Rudi

Haigekassa tegi esmapilgul positiivse otsuse, hakata alates 1. jaanuarist hüvitama veel kahte uue põlvkonna kallist melanoomiravimit, kuid arstide ja patsientide jahmatuseks osa haigeid seda siiski riigi kulul ei saa ning põhjendused on nende meelest absurdsed.

Nii riigikogu liige Viktoria Ladõnskaja kui ka kinnisvarahooldusega tegelev Tiiu Käärma elavad iga päev koormaga, mille sarnast ei sooviks kanda keegi – nende väga lähedane pereliige peab võitlust surmahaigusega, põdedes nahavähi kõige agressiivsemat vormi ehk melanoomi.

Mullu tegi haigekassa esmapilgul väga positiivse otsuse: alates selle aasta 1. jaanuarist hakatakse kompenseerima kahte uue põlvkonna melanoomiravimit Keytruda ja Opdivo, mis on teised haigekassa rahastatavad moodsad melanoomiravimid aasta varem turule tulnud Tafinlari kõrval.

Ent selle otsuse puhul jäeti osa patsiente haigekassa finantseeringu alt välja. Spetsialistide hinnangul tõmmati joon kompensatsiooni saajate ja mittesaajate vahele nii, et valikulisel kompenseerimisel puudub igasugune loogiline või meditsiiniline põhjendus. Joone alla jäid ka mainitud pereliikmed Ljudmilla ja Märt.

Onkoloog Kadri Putnik selgitas, et patsientide puhul, kes on eelnevalt saanud ravi, olenemata sellest, kui kaua, leidis haigekassa, et see ravim ei ole kulutõhus. Olgugi et tõendatus on olemas ja ka kõikides rahvusvahelistes ravijuhistes on kirjas, et seda võib kasutada kas esimese või teise ravivalikuna.

Nii tuli peredel iga kuu kuni seitse tuhat eurot oma taskust välja käia. Pühapäeva õhtul Märt suri. Ühelt poolt kinnitab see justkui haigekassa sõnu, et vähk on haigus, millest igaüks eluga välja ei tule, teisalt – kui jätaks ravivõimalused proovimata, oleks minejaid veelgi rohkem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles