Looduslikud annid aitavad tervist turgutada

Eveliis Vaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Kui lähtuda kuue Eesti suurima ravimtaimetalu andmetest, siis müüakse ravimtaimede uurija Ain Raali sõnul aastas ühtekokku 14 tonni ravimtaimi.

Ain Raal.
Ain Raal. Foto: Erakogu

Tartu Ülikooli farmaatsiainstituudi juhataja ja farmakognoosia professori Ain Raali hinnangul on viis kõige populaarsemat droogi linaseemned, kummeliõisikud, kibuvitsaviljad, köömned ja Islandi käokõrv. «Kui suures osas toiduainena tarvitatavad linaseemned kõrvale jätta, on meie ravimtaim number üks jätkuvalt kummel,» räägib Raal.

Kummel on põletikuvastane, aitab seedetegevust korrastada ja mõjub rahustavalt. «Kummel võiks kindlasti igas kodus olla. Paneksin selle kõrvale piparmündi, mis aitab kaasa raskesti seeditava toidu omastamisele ja annab mõnusa maitse. Kolmandaks võiks kodus olla tõhusa põletikuvastase vahendina välispidiselt tarvitatav saialilletinktuur,» soovitab professor.

Kui inimene toob teraapiasse või vastuvõtule kellegi teise, kes aga ise ei olegi valmis end aitama või tahaks oma enesetunnet hoopis teistmoodi parandada, siis ei ole ka tulemust.

Ravimtaimeusk aina kasvab

Taimetark Irje Karjuse sõnul inimeste usk looduslikesse terviseturgutitesse järjest kasvab ja üha rohkem pöördutakse abi saamiseks loodusteraapia poole.

«Taimravi on eestlastele nii usutav ja juba ajaloost tuntud. Kui vähegi teemasse süveneda ja uurida neilt, kes selle kohta rohkem teavad, siis kindlasti on võimalik leida tervisemuredele lahendusi. Peamised on aga inimese usk, soov ja tahe,» räägib Karjus.

Tahe on tihti see, mis võib paranemise tulemuslikkuse määrata. «Kui inimene toob teraapiasse või vastuvõtule kellegi teise, kes aga ise ei olegi valmis end aitama või tahaks oma enesetunnet hoopis teistmoodi parandada, siis ei ole ka tulemust,» ütleb Karjus.

Professor Ain Raali sõnul tasub külmetushaiguste korral soetada koduapteeki punane siilkübar ehk punane päevakübar, kuid veelgi tulemuslikum rohi on aeg, mida pole saada ühestki apteegist ühegi raha eest. «Kui külmetushaigusega kaasnevad nohu ja köha ei taha järele jääda, siis ei aita siin ravimtaimed ega tabletidki, ainsana aitab aeg. Samas võib külmetushaiguse leevendamisel vahel fantastiliselt hästi mõjuda vana ja lihtne nipp – tuline jalavann,» räägib professor Raal.

Ometi ei tasu ravimtaimede uurija Ain Raali sõnul sekkumist vajavate haiguste korral nende iseeneslikku möödumist ootama jääda. «Esimene on aeg kui parim ravim, seejärel tulevad tervislikud eluviisid. Nipid on lihtsad: mõõdukas kehaline aktiivsus, mitmekülgne toit, emotsionaalne tasakaal ja stressi vältimine. Aga kui organism ei suuda pärast pikaajalist haigust lõplikult taastuda, siis tasub kasutada turgutava toimega kuldjuurt. Tähtis on ka koju jääda ja puhata, et organism terveneks kiiremini,» selgitab professor Raal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles