Peotäis pähkleid hoiab rasked haigused eemal (1)

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pähklid teevad tervisele head.
Pähklid teevad tervisele head. Foto: Panther Media/Scanpix

Iga päev vähemalt 20 grammi pähkleid söönud inimestel on väiksem tõenäosus potentsisaalselt surmaga lõppevate haiguste, näiteks kasvajate või südamehaiguste, tekkeks.

Selles koguses pähklite söömine vähendas südamehaiguste riski ligi 30 protsenti, vähiriski 15 protsenti ja enneaegse surma riski 22 protsenti, kirjutab Independent. Samuti vähendas peotäis pähkleid hingamisteede haigustesse suremise tõenäosust poole võrra ning ka diabeedirisk langes peaaegu 40 protsenti.

Uuringu kaasautor Dagfinn Aune tõdes, et varasemalt on uuritud pähklite mõju rasketele haigustele. Nüüd uuriti nende mõju ka teistele haigustele ning leiti, et järjepidev pähklite tarbimine mõjutas erinevate haiguste tekkeriski. Aune tõdes, et see on üsna oluline mõju nii väikese koguse, peotäie, kohta.

Teadustöös kasutati enam kui 800 000 osalejat üle maailma. Uuringus osalejad sõid sarapuupähkleid, Kreeka pähkleid ja maapähkleid. Aune sõnul sisaldavad maapähklid kiudaineid, magneesiumi ja polüküllastumata rasvahappeid. Need ained aitavad vähendada südamehaiguste riski ja alandavad ka kolesterooli taset. Ta lisas, et mõned pähklid, näiteks Kreeka pähklid ja pekaanipähklid, sisaldavad ka palju antioksüdante, mis aitavad vähendada oksüdatiivset stressi ja võivad vähendada kasvaja tekkimise tõenäosust. Teadlane tõdes, et pähklid sisaldavad küll palju rasvu, kuid neis on rohkelt ka kuidaineid ja valke, mistõttu võivad need aidata isegi ülekaalulisuse vastu.

Uurimistulemused avaldati ajakirjas BMC Medicine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles